Ispovest: Preživeo sam atomsku bombu u Hirošimi i pobegao u Nagasaki! – VIDEO

Preživeo 2 atomske bombe

Pre 70 godina, Sjedinjene Američke Države bacile su atomsku bombu na japanski grad Hirošimu.

Tri dana kasnije, druga bomba bačena je na Nagasaki. Dve eksplozije ubile su najmanje 125.000 ljudi. Iako je bilo preživelih, jedino je Cutomu Jamaguči preživeo oba napada.

Šestog dana avgusta je 29-godišnji Jamaguči došao u poslovnu posetu Hirošimi. Jamaguči je australijskom ABC Njuzu ispričao horor koji ga je zadesio taj dan i kaže da je sve izgledalo kao “da je Sunce palo”.

[adsenseyu1]

Godinu dana kasnije, članak u Njujorkeru je profilisao preživele kao što je Jamaguči, a novinar Džon Hersej koji je posetio Hirošimu nakon ekplozije, napisao je kako je sve izgledalo.

Foto: U.S. National Archives

– Lica su im bila potpuno spaljena, očne duplje su im bile šuplje, tečnost iz njihovih očiju se topila na njihovim obrazima. (Mora da su im lica bila uzdignuta kada se dogodila ekplozija, a možda su bili zaposleni u protivvazdušnoj odbrani). Njihova usta su bila otečena, prekrivena ranama i nisu mogli mnogo da ih protežu.

Jamaguči je prošao dobro, iako je imao nekoliko opekotina po telu, i uspeo je da pobegne iz grada vozom nakon čega je atomska bomba pogodila njegov rodni grad, Nagasaki.

[adsenseyu1]

Dok je raspravljao sa svojim šefom i opisivao mu šta se dogodilo u Hirošimi, SAD su bacile još jednu bombu. I nju je preživeo!

Foto: U.S. National Archives

Dok je hiljadama ljudi skraćen životni vek, što zbog bombe, što zbog naknadnog zračenja, Jamaguči je živeo manje ili više zdravim životom do 2010. godine kada je umro od raka želudca u 93. godini u svom rodnom gradu u Japanu.

Pogledajte video:

(telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ispovest: Preživeo sam atomsku bombu u Hirošimi i pobegao u Nagasaki! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.