Italijanski ekonomisti tvrde: Jedne te iste PORODICE vode igru već 6 VEKOVA!

Blago

foto-ilustracija: pixabay

Istraživanje italijanskih ekonomista pokazalo da jedne te iste porodice vode igru već šest vekova.

Šest vekova je to celom svetu stajalo pred očima, a niko nije uočio sve dok dvojicu italijanskih ekonomista Đulielma Baronea i Saura Moceija nije zaintrigiralo da uporede porodice koje su u Firenci nekad bile najbogatije sa onima danas.

[adsenseyu5]

To  naravno ne bi bilo moguće da prethodno istoričari nisu digitalizovali podatke o porezima iz 1427. godine. Barone i Moceti potom su prionuli na posao i došli do otkrića koje za sobom povlači svu silu posledica. Najbogatije porodice onda najbogatije su porodice i 600 godina posle, odnosno danas.

“Oni među poreznim obveznicima koji zarađuju najviše danas, bili su na vrhu socioekonomske lestvice i pre šest vekova“, zaključili su.

Trag koji su koristili bio je vrlo jednostavan – prezime. Koliko god to negde drugde može biti vrlo nepouzdano, u Italiji se pokazalo kao dobitna kombinacija jer su prezimena uglavnom ograničena regionalno i nastavljaju se linearno.

Mada i sami priznaju da je sasvim logično da će svaki roditelj nastojati svojoj deci, potomcima kojeg god kolena, preneti nasledstvo i osigurati što bolje uslove za život, to što se dogodilo u Firenci ipak je iznenađujuće.

[adsenseyu1]

Ispostavilo se da je tih nekoliko porodica uspelo održati svoj položaj u društvu uprkos vrlo burnoj istoriji tih vekova.

Preživeli su niz opsada Firence, potom Napoleonova osvajanja, fašističku diktaturu Benita Musolinija, dva svetska rata, niz globalnih i regionalnih ekonomskih kriza i promena ekonomskih sistema u Italiji.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Italijanski ekonomisti tvrde: Jedne te iste PORODICE vode igru već 6 VEKOVA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.