IZRAELSKI OBAVEŠTAJAC O UBISTVU SKRIPALJA: Velika Britanija je jedina koja je u celoj stvari sumnjiva

Temza

Foto: Pixabay

Britanci ne prestaju da optužuju Rusiju za pokušaj trovanja prebega iz ruske vojne obavežtajne službe Sergeja Skripalja koji je špijunirao za MI6.

Međutim, ne iznose nikakve činjenice niti Rusiji daju pristup materijalima istrage.

Svetski poznati izraelski geopolitičar – bivši šef obaveštajne službe „Nativ” Jakov Kedmi – smatra da za to mogu postojati samo dva razloga: to što bi otkrivanje nanelo štetu bezbednosti Velike Britanije (to zvanični London i tvrdi) i to što Britanci ne smeju da otkriju istinu.

Kedmi u britansku zvaničnu verziju ne veruje i naglašava da Rusija nije imala nikakav motiv da likvidira Skripalja jer je on već bio u rukama njene kontraobaveštajne službe koja je iz njega izvukla sve za šta je bila zainteresovana.

Povodom glavne britanske glavne tvrdnje da je Rusija otrovala Skripalja bojnim otrovom „Novičok”, Kedmi ukazuje da je SSSR likvidacije u inostranstvu izvodio tako da nikada niko nije mogao da otkrije nikakav trag.

A Rusija sada – čak i da je imala interes da ukloni Skripalja – nije imala nikakav razlog da namerno ostavlja tragove.

Svoje gledanje na „slučaj Skripalj” Kedmi je dodatno izoštrio ovako:

„Koliko znam iz istorije Rusije i Sovjetskog Saveza, Stepana Banderu je – sasvim opravdano – likvidirao čovek iz agenture KGB. Korisio je gas, ali Nemci nisu uspeli da otkriju da je to bilo sredstvo ubistva.

Ruski ambasador Londonu: Moskva ovakvo ponašanje ne prašta

Verovali su da je imao srčani udar. Znam i za slučaj kada je Izrael u Omanu hteo da likviria jednog od rukovodilaca Hamasa. I tada je korišćen gas koji ne ostavlja tragove.

Ako to može mala mediteranska zemlja – zašto ne bi mogla i današnja Rusija? Niko se ne bavi likvidacijama tako što za sobom ostavlja tragove!”

Kedmi posebno ukazuje da se trovanje Skripalja dogodilo u momentu koji je za Rusiju najnepovoljniji – uoči predsedničkih izbora (18. marta) i svetskog fudbalskog prvenstva:

„Da je Rusija htela da se oslobodi Skripalja, ona bi to učinila kasnije i sigurno ne bi ovako primitivno. Ovo, zapravo, znači da je Velika Britanija jedina koja je u celoj stvari sumnjiva. Međutim, problematični su po svrsishodnosti i njen cilj i njeni motivi”.

Kedmi ukazuje: „Britanci imaju visok nivo u tehnici profesionalnosti, ali ne i u analitici. U sutšini, sve što se dogodilo izlazi izvan okvira profesionalnog i navodi na zaključak da je bilo organizovano da bi se dobio izgovor.

(Skandalozno.rs/Vestinet.rs/Izvor: fakti)

1 komentar na "IZRAELSKI OBAVEŠTAJAC O UBISTVU SKRIPALJA: Velika Britanija je jedina koja je u celoj stvari sumnjiva"

  1. Čovek je pročitao Britance i njihovu premijerku!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.