Izvršni savet UNESKA uvrstio u dnevni red prijem Kosova u članstvo te organizacije

Ilustracija

Izvršni savet Uneska usvojio je danas dnevni red na kojem se nalazi i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

U raspravi nakon usvajanja dnevnog reda, neslaganje sa odlukom da se prijem Kosova uvrsti u dnevni red izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine.

O predlogu za prijem Kosova moglo bi se raspravljati i glasati oko 20. oktobra, pred kraj zasedanja Izvršnog saveta koje traje do 22. oktobra. Odluka se donosi većinom glasova, a ako predlog bude prihvaćen, konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo doneće Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Zahtev za prijem Kosova u Unesko je formalno podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja.

U obrazloženju dokumenta pripremljenog za Izvršni savet Uneska navodi se da je u ime Kosova zahtev za prijem u Unesko podneo zamenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

U predlogu odluke navodi se da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da “Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima”.

Zahtev Albanije za prijem Kosova u Unesko podržali su SAD, Nemačka, Britanija, Francuska, Austrija, Slovenija, Irska, Holandija, Luksemburg, Danska, Finska, Švedska, Turska, kao i Estonija, Letonija i Litvanija.

Zahtev su podržali i Ujedinjeni Arapski Emrati, Saudijska Arabija, Katar i Kuvajt.

Prijem Kosova u Unesko podržali su i Bahrein, Belize, Burkina Faso, Čad, Kostarika, Obala Slonovače, Dominikanska Republika, Salvador, Gabon, Gambija, Gana, Grenada, Gvineja, Haiti, Honduras, Jordan, Lesoto, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Senegal, Somalija, Južni Sudan, Togo, Tanzanija i Vanuatu.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Izvršni savet UNESKA uvrstio u dnevni red prijem Kosova u članstvo te organizacije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.