Jedini čovek koji je upao u lavu – i preživeo

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Tanzanijski vulkan Ol Doinjo Lengai ili Božju planinu s punim pravom nazivaju još i “najčudnijim vulkanom na svetu” – njegova lava je najhladnija na Zemlji.

Lava tog aktivnog vulkana u trenutku kada izlazi ima temperaturu od oko 510 stepeni Celzijusovih.

Koliko je hladna svedoči i priča lokalnog vodiča iz plemena Masai koji je tokom jedne ekspedicije 2007. nesrećnim slučajem upao u jedan od tokova lave. Dok su preneraženi ljudi gledali, on je uspeo živ da se izvuče iz smrtne opasnosti tako što se popeo uz stenu.

Iako je na nogama i rukama imao teške opekotine, vodič je svojim čudesnim preživljavanjem postao prvi čovek koji je uspeo da iz lave izađe živ.

Osim temperature, neobičan je i sastav ove lave – dok je ona standardna obično bogata silikatnim mineralima, lava ovde sadrži redak natrijum i kalijum karbonat, nererit i gregorit. Upravo zbog toga ona izbija na relativno niskim temperaturama i nema crven, već crn sjaj na suncu.

https://twitter.com/B_Ubiquitous/status/794985330227093504?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.b92.net%2Fzivot%2Fvesti.php%3Fyyyy%3D2018%26mm%3D05%26dd%3D27%26nav_id%3D1397170

Osim toga, lava u koju je vodič upao je i znatno više tečna i često manje viskozna od vode. Nedaleko od vulkana nalazi se i tzv. Bazen smrti koji ptice pretvara u kamen, a s druge strane, njegova okolina vrvi od života.

U čemu je njegova tajna?

Pre nekoliko godina, britanski fotograf Nik Brent je na jezeru Natron u Tanzaniji pronašao okamenjene ptice i vratio ih u prirodan položaj. Postavio ih je kao da stoje na granama ili plivaju na vodi i fotografisao ih.

Ubrzo je to jezero proglašeno jednim od najnegostoljubivijih mesta na svetu, gde se stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu. Razlog su visoke količine natrijum-karbonata.

Ovaj mineral stiže do jezera iz vulkana Ol Doinjo Lengai, a ulivanjem u jezero doprinosi visokim pH vrednostima vode, piše Express.

Između 65 i 75 odsto svetske populacije manjih flamingosa rođeno je na jezeru Natron, a baznost jezera pomaže u ovom procesu, jer ekstremno visok pH nivo drži predatore podalje od beba flamingosa.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Jedini čovek koji je upao u lavu – i preživeo"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.