JELOUSTON PRETI: Šta bi se desilo kada bi se u Americi aktivirao SUPERVULKAN?

Supervulkan

foto: pixabay.com

Nacionalni park Jeloustoun poznat je po veličanstvenim gejzirima i bogatsvu biljnih i životinjskih vrsta. Međutim, poznat je i po supervulkanu na kom leži i koji “tinja” neposredno ispod njegove površine.

Najbolji dokaz njegovog postojanja je gejzir “Old Fairthful” čiji mlazevi izbijaju na svakih nekoliko sati.

SAD imaju dva supervulkana: Jeloustoun i jedan u Long Veliju u Kaliforniji.

U poslednjih 2,1 milion godina u Nacionalnom parku bilo je tri takva događaja koji su doveli do stvaranja gigantskih vulkanskih kratera.

Šta bi se desilo kada bi danas došlo do erupcije?

[adsenseyu5]

Iako naučnici smatraju da se supervulkan u Jeloustounu neće aktivirati u dogledno vreme (barem ne u narednih 1.000 godina), oni procenjuju da će, kada se to desi, doći do katastrofalnih posledica po okolinu.

Za početak, erupcija bi počela izbacivanjem pepela koji bi se proširio na oblast od oko 800 kilometara u prečniku. Ta oblast bi bila prekrivena sa čak 10 centimetara pepela, što bi bilo pogubno za useve.

Zajedno s pepelom, vulkan bi izbacio i mnoge gasove, među kojima i sumpor dioksid, gas koji dovodi do stvaranja kiselih kiša i globalnog hlađenja.

Eksplozija verovatno ne bi zbrisala ljudski rod, ali bi dugoročno svakako delovala razorno, naročito po zapadnu polovinu SAD.

Upravo zato naučnici pomno prate sve seizmološke promene u Jeloustounu, kako bi prvi znaci erupcije bili prepoznati na vreme.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, Business insider)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "JELOUSTON PRETI: Šta bi se desilo kada bi se u Americi aktivirao SUPERVULKAN?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.