Jerusalim: Pronađene misteriozne stepenice u obliku piramide stare oko 2.000 godina!

Ilustracija

Misteriozne stepenice u obliku piramide stare oko 2.000 godina pronađene su nedavno u Jerusalimu, objavili su u izraelski stručnjaci.

Stepenice su otkrivene u blizini drevne ulice kojom su se hodočasnici kretali do biblijskog jevrejskog Hrama, dok ga nisu uništili Rimljani 70. godine nove ere, objavio je Izraelski biro za antikvitete.

Stručnjaci su ocenili da je struktura “zagonetna” jer u Jerusalimu i okolini ništa slično do sada nije bilo pronađeno.

Struktura je pronađena na arheološkoj lokaciji poznatoj pod nazivom Davidov grad u Istočnom Jerusalimu. Ulica pored koje je pronađena popločena je u 1. veku pre Hrista. U podnožju stepenica pronađeno je mnogo ostataka grnčarije, posuda od kamena i stakla.

“Smatramo da je struktura bila neka vrsta monumentalnog podijuma koji je privlačio pažnju javnosti dok se kretala glavnom gradskom ulicom. Bilo bi jako zanimljivo znati šta se tamo govorilo pre 2.000 godina. Jesu li se objavljivale vladine poruke? Možda vesti… i ulične propovedi, nažalost ne znamo”, kazali su arheolozi.

Britanski arheolozi koji su pronašli mali deo te strukture pre stotinak godina pogrešno su smatrali da je reč o delu stuba uništene kuće.

Nekoliko drevnih jevrejskih tekstova, uključujući Talmud, spominju “Kamen polaganja prava”, koji je davno postojao u Jerusalimu.

Po tim tekstovima, ljudi koji su izgubili ili pronašli nešto važno mogli su to na tom mestu objaviti sugrađanima.

(jutarnji.hr)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Jerusalim: Pronađene misteriozne stepenice u obliku piramide stare oko 2.000 godina!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.