JOHANES HAN: Makedonija bira na referendumu između EU i izolacije

EU

Foto: printscreen/youtube

Evropski komesar za dobrosusedsku politiku i proširenje Johanes Han kaže da žali zbog nedostatka nacionalnog jedinstva u Makedoniji u vezi s referendumom o sporazumu sa Grčkom i poziva građane da iskoriste svoje pravo kako bi oblikovali svoju i budućnost svoje zemlje.

On je u intervjuu agenciji MIA rekao da je referendum mogućnost za građane da izaberu između evropske budućnosti i izolacije.

„To je izbor između evropske budućnosti koja će doneti konkretnu korist za građane poput vladavine prava, povećanog privlačenja stranih investitora, samim tim i bolja radna mesta, veći životni standard, i puta koji vodi u izolaciju, stagnaciju i propuštanje jedinstvene prilike za unapređenje i napredak u ključnim oblastima”, rekao je Han.

Kako je naveo, referendum je i izbor između starog nacionalističkog koncepta i prihvatanja budućnosti sa reformama i sa konačnim ishodom – članstvom u EU i NATO.

„Na građanima je da odluče o svojoj perspektivi sa svim konkretnim koristima za građane i tome da li će se njihov životni standard povećavati ili ne”, zaključio je Han.

Kad je reč o sporazumu između Grčke i Makedonije o imenu, Han je podsetio da su taj dokument prihvatile EU i čitava međunarodna zajednica kao „istorijski proboj” koji otvara put rešavanju spora koji je trajao skoro tri decenije i koji je predstavljao glavnu prepreku za članstvo u EU i NATO bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji.

„Rešenost vlada obe države da reše ovaj spor zaslužuje poštovanje. Omogućen je jer su se lideri fokusirali na budućnost umesto na prošlost, što je u interesu građana i budućih generacija”, rekao je Han.

Rojters: Švajcarska banka zamrznula rusku imovinu vrednu pet milijardi dolara!

On je dodao da bi građani trebalo da budu svesni posledica njihove odluke na referendumu, budući da će ishod oblikovati budućnost zemlje.

„Građani bi trebalo da pažljivo analiziraju koji su motivi raznih kampanja, te koje su koje su posledice glasanja, kako bi mogli da donesu pravu odluku”, zaključio je Han.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "JOHANES HAN: Makedonija bira na referendumu između EU i izolacije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.