Kad i naučnici zaneme: Kako su, pobogu, ove stene stigle ovde?

More

foto-ilustracija: pixabay.com

Istraživači su pronašli stene na malom ostrvu između Madagaskara i istočne obale Afrike, što predstavlja vrlo misteriozno otkriće. Zašto? Pa, ove stene ne bi trebalo ovde da se nalaze.

Stene o kojima je reč kvarcit otkrili su istraživači Univerziteta Kolumbija nakon što su za njih čuli iz više medija. Uputili su se na lokaciju kako bi proverili ove napise i zaista su potvrdili prisustvo kvarcita koji se obično nalazi u područjima visokih temperatura i pritiska.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa tektonskim pločama. Stene kvarcita ne pripadaju vulkanskim ostrvima“, navode.

Kvarcit čini čak polovinu planine na ostrvu Anžuan, tačnije 1.036 kvadratnih kilometara ostrva, koje pripadaju Komorskim ostrvima.

Poput lanca havajskih ostrva, Anžuan se formirao zbog vulkanskih erupcija, što čini prisustvo kvarcita na ostrvu još zanimljivijim.

Naučnici kažu da bi jedino objašnjenje moglo biti kontinentalno i tektonsko kretanje ploča, ali hemija vulkanskih stena na ostrvu ne odgovara povezanosti sa Zemljinom korom.

Kvarcit je masivna metamorfna stena koja nastaje metamorfozom kvarcnog peščara. Metamorfoza peščara u kvarcit dešava se usled velikog pritiska i temperature. Takvi termodinamički uslovi vezani su za tektonsku kompresiju u orogenim pojasevima.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

Budite prvi sa komentarom na članku "Kad i naučnici zaneme: Kako su, pobogu, ove stene stigle ovde?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.