Kataklizma biblijskih razmera obrušila se tog novembarskog dana na Bangladeš! – VIDEO

Advertisement

Posledice ciklona Bola

Na današnji dan 1970. godine ciklon “Bola” udario je svom silom svoga ničim izazvanog besa po tadašnjem Istočnom Pakistanu.

U pitanju je najsmrtonosniji tropski ciklon ikada zabeležen, a takođe je ujedno i jedna od najsmrtonosnijih prirodnih nepogoda u savremenoj istoriji.

Po nekim procenama 500.000 ljudi tog užasnog dana pre tačno 45 godina izgubilo je svoj život, pre svega zbog talasa koji je u priobalje i ostrva u i oko delte Ganga udario jačinom ekvivalentnom uraganu treće kategorije.

[adsenseyu1]

Sam ciklon se formirao iznad Bengalskog zaliva u danima pre katastrofe, i počeo da se kreće ka severu. U trenutku kada je bio najžešći, duvao je brzinom od 185 kilometara na čas.

Plakat kojim se traži pomoć za Bangladeš nakon ciklona Bola koji je 1970. sravnio tu državu sa zemljom. Foto: Wikipedia/Apple Records

Plakat kojim se traži pomoć za Bangladeš nakon ciklona Bola koji je 1970. sravnio tu državu sa zemljom

Čitava sela su bila zbrisana, kao i usevi u celom tom delu azijskog kontinenta. 280.000 grla stoke je poginulo. U najpogođenijoj istočno-pakistanskoj regiji, Tazumudinu, ciklon Bola je ubio 45 odsto od 167.000 stanovnika.

Od 77.000 ribara, 46.000 ih je poginulo, dok je 40 odsto preživelih bilo teško povređeno. Sveukupno, 65 odsto ribarske infrastrukture je bilo praktično samleveno. Budući da žitelji tog kraja sveta 80 odsto svojih proteina unose putem ribe, možete da zamislite posledice.

Tri meseca nakon oluje, tri četvrtine populacije je živelo u potpunosti od humanitarne pomoći, dok je 150.000 pola svoje hrane dobijalo iz tog izvora.

Verska karta Britanske Indije: ružičasto su Hindusi, zeleno su muslimani, žuto su budisti. Foto: Wikipedia/Indian and UK civil servants

Verska karta Britanske Indije: ružičasto su Hindusi, zeleno su muslimani, žuto su budisti

E, sad. Vi koji poznajete geografiju svakako ste pod utiskom da smo negde pogrešili. Kako to, Istočni Pakistan, a pričamo o Bengalskom zalivu? Radi se o sledećem: ono što je danas Bangladeš, tada je bio deo Pakistana.

Drugim rečima, kada je posle odlaska Britanaca ovaj deo sveta dobio nezavisnost, muslimanski deo Indije je bio podeljen na dva odvojena dela, jedan ovaj koji danas znamo kao Pakistan, i drugi na suprotnoj strani indijskog potkontinenta, koji danas znamo kao Bangladeš.

[adsenseyu1]

Reakcija pakistanske vojne hunte na čelu sa Jahjom Kanom je bila katastrofalna, nedovoljna i neadekvatna u svakom mogućem smislu. Ne samo što su se pokazali nesposobni i nezainteresovani, nego su čak i odbili i pomoć Indije koja je bila preko potrebna.

Miting u Bangladešu 1971. nakon ciklona Bola. Nedugo potom ova država se otcepila od Pakistana. Foto: Wikipedia/Unknown

Miting u Bangladešu 1971. nakon ciklona Bola. Nedugo potom ova država se otcepila od Pakistana

Zbog svega toga, stanovnici i politički lideri Istočnog Pakistana su shvatili da im ostanak u istoj državi sa nekim ko vlada sa udaljene i za njih nevezane teritorije oko Islamabada, jednostavno nije od koristi. Na izborima održanim narednog meseca opoziciona Bangladeška narodna liga je odnela ubedljivu pobedu.

26. marta 1971. godine počeo je građanski rat, poznat kao Bangladeški oslobodilački rat. Tokom krvavih osam i po meseci ubijeno je između 300.000 i 3.000.000 ljudi, te silovano 200-400.000 žena. Sve se završilo 16. decembra slomom pakistanske Istočne komande i nezavisnošću Bangladeša.

Tako je ciklon Bola ušao u anale ne samo kao najsmrtonosniji ciklon ikada zabeležen, već kao možda i jedini koji je promenio granice i tok ljudske istorije.

(telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Kataklizma biblijskih razmera obrušila se tog novembarskog dana na Bangladeš! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.