KATASTROFALNI USLOVI U ESTONSKOM ZATVORU: Srpskim generalima i goste drže pod ključem

zatvor

Foto: Pixabay

Srbi, haški osuđenici, izdržavaju kaznu u katastrofalnim uslovima u Estoniji. Miloševiću i Martiću pretresaju posetioce, nemaju odgovarajuće lečenje. Hag odbija zahteve Srbije da prebaci zatvorenike u neku drugu državu.

Milan Martić je hronični bolesnik, više od 15 godina je na insulinu, a u Estoniji ga leči lekar opšte prakse koji nadzire zdravstveno stanje svih zatvorenika. S njim komunicira bez prevodioca, pa zamislite kako da mu onda objasni kakve sve tegobe ima i koliko ga lekar uopšte razume. Dugogodišnji dijabetes mu izaziva brojne probleme, ali se pravo stanje i ne zna, jer mu tamo nikada nisu urađene temeljne pretrage.

Ovako o stanju nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Krajine, osuđenog u Hagu na 35 godina zatvora, govori njegov advokat branilac Predrag Milovančević. Martić svoju kaznu već deset godina izdržava u zatvoru u Tartuu u Estoniji, u katastrofalnim uslovima, pišu ‘’Novosti’’.

Advokat smatra da je Martiću od zdravstvenih čak veći problem odsustvo resocijalizacije u toj baltičkoj zemlji:

– Ne dozvoljavaju mu da radi, ne može da zaradi ni deset dolara mesečno za brisanje hodnika, a obavezan je da plaća struju, hranu, sredstva za higijenu… Ne prima štampu, nije dozvoljeno ni da mu se pošalju knjige na srpskom. Potpuno je izolovan i izopšten – navodi Milovančević. – Kad mu dođe neko od porodice, pregledaju ih do gole kože i zaključaju s njim u ćeliju, pa tri dana dok traje poseta ne mogu da izađu iz zatvora.

Na ozbiljne probleme koje imaju srpski zatvorenici u Estoniji konstantno ukazuje i ministarka pravde Nela Kuburović. Ona je i u Ujedinjenim nacijama i u razgovorima sa predsednikom Mehanizma u Hagu Teodorom Meronom tražila da se neđe neko rešenje. Predlozi su da se Martić i general Dragomir Milošević, koji je osam godina u Tartuu, prebace u neku drugi državu na izdržavanje kazne ili da se dozvoli da srpski državljani kazne izdržavaju u Srbiji.

U Ministarstvu pravde navode da su u Estoniji naši zatvorenici potpuno odsečeni od sveta, jer ne znaju njihov jezik, ne mogu ni s kim da razgovaraju, da se informišu, da rade, a porodice ne mogu da im uplate novac za osnovne higijenske potrebe. Retko ih i obilaze zbog udaljenosti i komplikovanih saobraćajnih veza do Tartua.

Turski mediji: Poslednji pokušaj Amerikanaca da se stopira isporuka S-400

Čak su i predstavnici Crvenog krsta obilazili Srbe u Estoniji i ukazali na izuzetno teške uslove u kojima se nalaze, zahtevajući od Mehanizma u Hagu da preduzme mere za njihovo poboljšanje.

Prilikom nedavne posete Srbiji predsednik suda u Hagu Teodor Meron je kazao da se Mehanizam ne protivi inicijativi da srpski haški osuđenici kazne izdržavaju u zatvorima u Srbiji i preporučio je da se ona usmeri ka Savetu bezbednosti UN, kao osnivaču Tribunala. Međutim, isto tako proteklih godina predsednik suda u Hagu odbijao je zahteve Martića i Miloševića da ih prebaci u bilo koju drugu evropsku državu, navodeći da navedene pritužbe nisu dovoljan razlog. Nije uzimano u obzir ni izjašnjenje Finske da je voljna da ih preuzme.

(Skandalozno.rs/izvor: Pravda)

Budite prvi sa komentarom na članku "KATASTROFALNI USLOVI U ESTONSKOM ZATVORU: Srpskim generalima i goste drže pod ključem"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.