KAZNA ILI TRIK? Tramp pušta Haradinaja niz vodu

Intervju

Donald Tramp – foto: Tanjug/AP

Donald Tramp i njegovi saradnici koji se bave ovim delom sveta, a pre svih Ves Mičel, doneli su odluku da Haradinaja puste niz vodu, a da svu vlast na Kosovu preuzme Hašim Tači.

Naime, kako tvrdi Srpski Telegraf, prvi korak u realizaciji ovog scenarija biće obaranje vlade u Prištini, zatim i raspisivanje izbora na kojima će Haradinaj biti politički počišćen. Konačno, gotovo je izvesno da će se suočiti i sa optužnicom pred Specijalnim sudom za zločine OVK i hapšenjem. Takođe, po Trampovom planu, podela Kosova predviđena je za 2019. godinu.

Mičel, Bolton

Plan o akciji u Mitrovici skovan je u američkoj ambasadi u Prištini i skrojili su ga odlazeći ambasador Greg Delavi, inače, jedan od igrača takozvane američke duboke države koja ruši Trampa, i Haradinaj, navode upućeni izvori Srpskog Telegrafa.

– Trampovi ljudi su bili bukvalno šokirano ovim što su napravili Delavi i Haradinaj. Delavija svakako vraćaju s Kosova, a Haradinaj će se zbog toga suočiti sa žestokom odmazdom. Iz Vašingtona je odmah prosleđen i tekst saopštenja koji je plasiran preko ambasade u Prištini, uz striktan nalog Delaviju da ne sme da promeni ni jedno jedino slovo. U tom saopštenju najoštrije je osuđena odluka da se uvedu astronomske takse na srpsku robu – objašnjava sagovornik ovog lista, zapadni diplomata u Beogradu.

Kako dodaje, sve je bilo jasno čim je Edi Rama, kao glavni američki čovek na Balkanu, žestoko napao vladu u Prištini i Haradinaja, ocenjujući sve što su preduzeli kao duboko pogrešne poteze.

Na terenu za realizaciju Trampovog scenarija za Kosovo biće zadužen Filip Kosnet, iskusni diplomata koji će uskoro preuzeti Delavijevu poziciju. Reč je o čoveku od najvećeg poverenja nove administracije, prekaljenom diplomati i čoveku za specijalne zadatke. On je u prethodnom periodu službovao u ambasadi SAD u Ankari, što je jedna od najosetljivijih pozicija.

Da će se sve odvijati upravo ovako, potvrđuje i činjenica da je Hašim Tači juče otputovao u SAD, gde će se sastati i sa visokorangiranim službenicima Trampove administracije, Majkom Pompeom i DŽonom Boltonom.

Dačić: Tirana i Priština više ne kriju da stvaraju jednu državu – VIDEO

– To je dokaz da u Vašingtonu isključivo računaju na Tačija, jer se pokazao kao mnogo kooperativniji. Sasvim je moguće i da su Haradinaju na neki način ovu igru namestili Tači i Kadri Veselji, koji su u veoma bliskim odnosima, kako bi ga gurnuli u sukob sa Amerikom i skinuli ga s dnevnog reda – napominje sagovornik.

Prva izjava Radoičića: Plan im je bio da me likvidiraju

Hteli su da me likvidiraju, poručio je juče potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić u prvoj izjavi za javnost posle pokušaja njegovog hapšenja i otmice u stanu u kom živi u Kosovskoj Mitrovici.

U izjavi za javnost u kojoj zaključuje: “Odavde nema nazad”, Radoičić još kaže: “Došli su kod mene u stan, gde živim sa ženom i malom decom, sa armijom do zuba naoružanih ljudi, sa samo jednim ciljem, da me ubiju. I za to sam dobio jasne dokaze”.

– Poslednji zlikovački upad nazovi policije, a zapravo privatne garde ozloglašenih albanskih terorista u severnu Kosovsku Mitrovicu, bio je pokazna vežba i pretnja svakome Srbinu koji reši da brani svoje dostojanstvo i pravo na život – poručuje Radoičić.

On je naveo i da se neće predati.

– Ne želim da budem iskorišćen kao preparirana lutka za pokazivanje onima koji vode specijalni rat protiv Srbije i srpskog naroda ili instrument u zataškavanju nečijeg gnusnog i zločinačkog napada na jednog od srpskih političkih lidera Olivera Ivanovića, posebno zato što oni nisu došli da me odvedu živog – kaže on.

Radoičić navodi i da nije bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali da nije ubica i nikakve veze sa ubistvom nema.

– Ako se Srbi na Kosovu i Metohiji pitaju gde sam, reći ću im samo da sam blizu i da čekam i posmatram, jer nikome od nas nema uzmicanja, a pobeda će na kraju, bez ikakve sumnje, biti naša. Odavde, sa KiM, nema nazad – zaključuje Radoičić.

Potpredsednik Skupštine i jedan od osnivača Srpsko-američkog kongresa Vladimir Marinković slaže se da je Haradinaj napravio ovaj haos na Kosovu uz odobrenje pojedinih predstavnika Amerike, ali svakako ne i Trampa, koji, kako kaže, pozitivno gleda na ideju o razgraničenju.

Uhapsili još dvoje Srba bez ikakvog razloga

Na imanju porodice Perović u selu Medregovcu kod Podujeva pripadnici kosovske policije priveli su Milenu Milojković, majku šestoro dece iz Medveđe, i njenog komšiju Miloša Ivkovića, takođe iz Medveđe. Ona je krenula kod roditelja, koje obilazi bar dva puta nedeljno, i do sada nije imala nikakvih problema. Kancelarija Vlade Srbije za KiM najoštrije je osudila nastavak terora nad Srbima i zahteva hitno oslobađanje Milene Milojković i Miloša Ivkovića.

Rusija upozorava: Žestoko ćemo reagovati na sve nasrtaje na naš suverenitet

– Ekstremisti iz Prištine naložili su čak da se deci zabrani da posećuju svoje roditelje na KiM – kažu u kancelariji.

– Nažalost, 95 odsto onih koji su bili deo bivše američke administracije se tu zadržalo i oni mešetare i dalje i vode svoju politiku. Greg Delavi je ambasador u odlasku, ali je on u svakom slučaju neko ko donosi odluke na nivou entiteta i svakodnevno se meša u politiku kosovskih Albanaca. To ne ide u prilog normalizaciji odnosa – ocenjuje Marinković.

Na sve ili ništa

Spoljnopolitički novinar Jakša Šćekić kaže da Haradinaj sada ide na sve ili ništa.

– A da li će mu to proći i da li će politički preživeti, to zavisi od Vašingtona, odnosno dok neko iz Vašingtona jednog momenta ne pozove telefonom i kaže: “Dosta, zdravo i doviđenja”, a onda zna šta mu sledi. Opcija korekcije granica i dalje postoji, samo što se mnogi još plaše prelivanja i na druge zemlje.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da neke struje pokušavaju da nametnu rešenje radikalizacijom.

– A što se tiče posete Tačija Americi, to je potvrda onoga što smo znali, Amerikanci su u nekoliko izjava dali do znanja da podržavaju Tačija i da dijalog Tači – Vučić treba da dovede do konačnog rešenja.

Već nedostaju neki lekovi

U Kosovskoj Mitrovici za sada ima dovoljno namirnica, ali građani kažu da se već osećaju nestašice pojedinih lekova, ne samo u državnim, već i u privatnim apotekama. Takođe, Mitrovčani ističu i da je u severnom delu grada mirno i bez tenzija s komšijama Albancima, kojih najviše ima u naselju poznatom kao Bošnjačka mahala. Srpske štampe nema već peti dan, a kosovski carinici traže da na svim fakturama piše “Republika Kosovo”, što je, kako navode distributeri, glavni problem.

(Skandalozno.rs/Izvor: pravda.rs, Srpski telegraf)

Budite prvi sa komentarom na članku "KAZNA ILI TRIK? Tramp pušta Haradinaja niz vodu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.