Keopsovu PIRAMIDU od pljačkaša štitila neka vrsta “mašine”?!

Ilustracija

Drevni Egipćani stvorili su jednostavan sistem blokova i brazdi unutar Velike piramide u Gizi, kako bi zaštitili Kraljevu odaju od pljačkaša grobova.

U novoj epizodi emisije “Unearthed” na kanalu Science, egiptolog Mark Lener “oživeo” je taj sistem uz pomoć kompjuterskih animacija.

[adsenseyu6]

On sistem unutar “Velike piramide” naziva “primitivnom mašinom”.

Mnogi stručnjaci veruju da su se u Kraljevoj odaji nekada nalazili ostaci faraona Keopsa (Kufua), vladara koji je naručio izgradnju Velike piramide u Gizi.

Najviša piramida ikad izgrađena u Egiptu smatrana je “svetskim čudom” i pored Kraljeve odaje, ima i dve velike prostorije nazvane Kraljičina i Podzemna odaja. Namena ovih prostorija nikad nije razjašnjena.

Kako bi zaštitili faraonovu grobnicu, drevni Egipćani napravili su niz brazdi i blokova skrivenih iza zidova piramide.

Iako je to poznato još od 19. veka, sada je njihova izgradnja rekonstruisana na osnovu kompjuterske animacije. Sistem je bio sofisticiran za to vreme, objašnjava Lener, dodajući da je on blokirao ulaz u Kraljevu odaju, zbog čega je lopovima bilo mnogo teže da provale u nju.

Ipak, mašina nije uspela da zaštiti Kufuovo mesto večnog počivanja. Danas je sve što je ostalo od njega, sarkofag od crvenog granita.

Lener smatra da je odaja opljačkana između kraja Keopsove vladavine i sloma Starog kraljevstva (oko 2134. godine pre nove ere).

[adsenseyu1]

Egiptolog Zahi Havas, bivši ministar antikviteta Egipta, smatra da je sarkofag u Kraljevoj odaji samo mamac, čija je uloga bila da pljačkaše ubedi da su pronašli pravu Keopsovu grobnicu.

“Mislim da Keopsova odaja još nije pronađena i da su sve tri prostorije napravljene da bi zavarale lopove. Mislim da je Kufuovo blago i dalje skriveno negde u Velikoj Piramidi”, rekao je Havas.

Trenutno je u toku projekat skeniranja Velike piramide uz pomoć različitih tehnologija. Istraživači u tom projektu se nadaju da će pronaći neku skrivenu odaju.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net, Live Science, foto: pixabay)

Budite prvi sa komentarom na članku "Keopsovu PIRAMIDU od pljačkaša štitila neka vrsta “mašine”?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.