Kina na korak do Marsa

Planeta

MARS – foto: Tanjug/NASA/ESA/Hubble Heritage Team-STScI/AURA, J. Bell – ASU, M. Wolff – Space Science Institute via AP

Kineski naučnici saopštili su informaciju da je blizu završetak izgradnje rovera, koji planiraju da koriste u prvoj kineskoj misiji na Marsu 2020. godine, piše „Global tajms“.

Planirana misija obuhvata dolazak do Marsa i rotaciju u orbiti ove planete i sletanje i kretanje po njenoj površini. Napominje se da će, ako misija uspe — naučnici moći da proučavaju atmosferu, topografiju, geološke karakteristike i karakteristike magnetnog polja planete, što će pomoći da se odgonetne poreklo i evolucija Marsa, ali i celog Sunčevog sistema.

Pri tome je glavni cilj misije da se pronađu mogući znakovi života na Marsu, kao i da se naučnicima pomogne da shvate — da li se uslovi na Marsu u budućnosti mogu promeniti, tako da planeta bude pogodna za život ljudi.

Ranije je objavljeno da Kina planira da lansira svoju prvu sondu na Mars u julu ili u avgustu 2020. godine. Planira se da se misija izvede sa kosmodroma „Venčang“ u provinciji Hajnan, uz pomoć rakete-nosača „Čangženg 5“, koji bi trebao da direktno dovede sondu za istraživanje Marsa na geostacionarnu orbitu Zemlje i Marsa.

Prema preliminarnim proračunima, sondi će biti potrebno sedam meseci da dođe do površine planete, a ako misija bude uspešna — sonda će poslati podatke na Zemlju 2021. godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Kina na korak do Marsa"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.