KINA pada na 2. mesto?! U Aziji se rađa nova svetska SUPERSILA!

Ilustracija

foto: pixabay

Kina kao azijska supersila polako silazi s trona najjače, a u godinama koje dolaze ta zemlja će se suočiti s ozbiljnim problemima.

Japan će biti vodeća sila u Aziji do 2040 godine. Trenutno se možda čini nemogućim da “Zemlja izlazećeg sunca” koja ima tek desetinu stanovništva Kine, pri tome još i starog, i nacionalni dug od 229 posto BDP-a, prestići svog komšiju, ali analitičari iz Geopolitikal Futuresa ocenili su da će za 25 godina Japan biti jači od Kine.

[adsenseyu5]

Najveća slabost kineske ekonomije, druge najjače u svetu, je siromaštvo.  U Kini je 1981. milijarda ljudi živela s manje od 3,10 dolara dnevno, a prema podacima Svetske banke, iako je ekonomski rast te zemlje poslednjih 30 godina izvanredan, on se usporava, a 360 miliona Kineza i dalje živi u velikom siromaštvu. Kina je neravnomerno razvijena, obala je daleko razvijenija od unutrašnjosti.

Kao najmnogoljudnija zemalja na svetu Kina ima mogućnost mobilizacije ljudskog kapitala kao ni jedna druga, no s druge strane troši velika sredstva na unutrašnju bezbednost, a treba držati pod kontrolom i regije koje žele veću autonomiju ili čak nezavisnost.

[adsenseyu1]

S druge strane, Japan je jedna od najbogatijih zemalja sveta, a Tokio je grad s najvećim BDP-om od 1,48 biliona dolara (drugi je Seul ali s dvostruko manjim BDP-om). Za razliku od Kine, Japan ima “tek” 127,3 miliona stanovnika, a bogatstvo među njima mnogo je ravnomernije raspodeljeno.

Najveća slabost Japana je njegova zavisnost od uvoza hrane i energije, iako neki smatraju da je najbolnija tačka te zemlje demografija, odnosno rapidno starenje populacije.

[adsenseyu1]

Kako bi održao produktivnost, Japan je jedan od najvećih investitora u istraživanja veštačke inteligencije, informatičkih tehnologija i robotike, a ako bi im baš toliko zatrebala radna snaga, uvek mogu da promene imigracijsku politiku i uvezu radnu snagu.

Za razliku od Kine, Japan je uspešno savladao mnoge probleme s kojima Kina tek treba da se suoči. Granice Japana su sigurne, s obzirom da je ostrvska zemlja, a japanska vlada ne mora, za razliku od Komunističke partije Kine, da brine o jedinstvu zemlje niti hoće li se odcepiti neka regija.

No, slabost Japana pokazala se kada je u pitanju izgradnja jake mornarice koja bi osiguravala pomorske transportne pravce. Japan je zato našao saveznika u Sjedinjenim Američkim Državama koje im to obezbeđuju.

Za sada, u Japanu je situacija manje dinamična nego u Kini, ali ta zemlja ide prema poziciji vodeće sile u azijskom delu Pacifika.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "KINA pada na 2. mesto?! U Aziji se rađa nova svetska SUPERSILA!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.