Kina: Rat je neizbežan ako Vašington ne odustane od svojih primedbi u vezi naših aktivnosti u Južnom kineskom moru!

Flota straha

Poruka Kine glasi: Rat je neizbežan ukoliko Vašington ne odustane od svojih primedbi u vezi kineskih aktivnosti u Južnom kineskom moru!

Kina je u utorak objavila da planira da pojača svoju mornaricu i prisutnost na svetskim morima.

– Potencijalno ratište na moru se proširilo i kineska mornarica mora da reaguje kako bi globalno zaštitila svoja prava – izjavio je vojni zapovednik Vang Jin na brifingu u Pekingu, prenosi Blumberg!

Kina ne namerava da jača samo svoju vojnu prisutnost u spornim delovima Istočnog i Južnog kineskog mora, gde se oko razgraničenja spori sa susedima, nego i daleko od svojih obala. To je, među ostalim, pokazala ovih dana pridružujući se Rusiji u zajedničkoj pomorskoj vojnoj vežbi na Mediteranu.

Kina mora da proširi svoju “strategiju aktivne obrane” u skladu sa zahtevima nove istorijske ere, navodi se u najnovijoj vojnoj strategiji ove svetske velesile za 2015. godinu.

“Nećemo napasti, osim ako sami ne budemo napadnuti, a u tom slučaju ćemo sigurno uzvratiti”, navodi se u vojnoj strategiji.

[adsenseyu4]

Britanski Telegraf prenosi i uvodnik objavljen u državnom listu The Global Times, koji se često smatra megafonom vladajućih komunista, u kojem se spominje ‘opasan i širok spektar sigurnosnih pretnji’ s kojima je Kina suočena, što uključuje i sporni arhipelag u Južnom kineskom moru, zbog čega Peking namerava da pojača nadzor nad otvorenim morem.

Na spomenutom arhipelagu, poznatom po imenu Spratly, Kinezi planiraju izgradnju uzletno-sletnih staza, luka i drugih objekata.

‘Ako je cilj Sjedinjenih Američkih Država zaustaviti Kinu u svim ovim aktivnostima, tada je američko-kineski rat u Južnom kineskom moru neizbežan’, navodi The Global Times.

Istovremeno, državna novinska agencija Sinhua javila je u utorak da su na dva grebenima u Južnom kineskom moru Kinezi počeli da grade dva svetionika.

Reč je o grebenima na koje pravo polažu Vijetnam i Filipini.

(kurir)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Kina: Rat je neizbežan ako Vašington ne odustane od svojih primedbi u vezi naših aktivnosti u Južnom kineskom moru!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.