KINA uložila ogroman novac u KONTROLU vremenskih uslova

Ilustracija

foto: publicdomainpictures.net

Vlada Kine odobrila je 168 miliona dolara vredan projekat koji za cilj ima modifikaciju vremenskih uslova, što bi potencijalno moglo da donese više padavina, pišu tamošnji mediji.

U pitanju je jedan od najvećih programa te vrste na svetu, u čijem će sprovođenju učestvovati četiri specijalna aviona, osam posebno opremljenih brodova, 897 raketnih lansera i 1.856 uređaja povezanih sa sistemom digitalne kontrole, piše “South China Morning Post”, a prenosi britanski “Dejli mejl”.

[adsenseyu5]

Sa tehnologijom koja omogućava modifikaciju klimatskih uslova, Kineska meteorološka služba nada se da će tako povećati količinu padavina na skoro milion kvadratnih kilometara, tačnije na desetini svoje teritorije.

Zvaničnici navode da će za ostvarenje projekta biti potrebno oko tri godine.

Kina je tako stala u red zemalja koje su se okrenule tehnologiji u pokušaju da se izbore sa sušom.

Proces se stručno naziva “sejanje oblaka”, a oslanja se na upotrebu katalizatora sličnog suvom ledu koji izaziva padavine.

Prema rečima Hea Šengčuna, zvaničnika u Vladinoj kancelariji u provinciji Ćinghai koja je zadužena za vremenske uslove, ove tehnike dovele su do porasta padavina za neverovatnih 55 milijardi kubnih metara od 2006-2010. godine, piše “SCMP”.

[adsenseyu5]

Pored toga, Kinezi su počeli da koriste rakete s hemikalijama u borbi protiv smoga i ogromnog zagađenja vazduha.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "KINA uložila ogroman novac u KONTROLU vremenskih uslova"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.