KINA UZVRAĆA UDARAC: Peking pokrenuo spor protiv SAD pred Svetskom trgovinskom organizacijom!

Intervju

Donald Tramp – foto: Tanjug/AP

Kinesko Ministarstvo trgovine pokrenulo je danas spor pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) protiv SAD zbog primene člana 301 Zakona o trgovini iz 1974. godine koji omogućava da se uvedu “neopravdane” carine na kineske proizvode

“Takve jednostrane i protekcionističke akcije ozbiljno krše fundamentalne principe i vrednosti STO. To nije ni u interesu Kine ni u interesu SAD, pa čak ni u interesu globalne ekonomije”, navodi se u saopštenju kineske ambasade u Vašingtonu.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa noćas je najavila uvođenje 25-procentnih tarifa na 1.300 kineskih proizvoda iz oblasti industrijske tehnologije, transporta i proizvodnje medicinskih uređaja, nastojeći da kazni Peking zbog njegove trgovinske prakse i navodne krađe intelektualne svojine.

Vrednost tog američkog uvoza iz Kine je oko 50 milijardi dolara.

NATO ne odustaje od RS: Građani spremni da ih golim rukama zaustave?

Reagujući na ovaj potez Vašingtona, kinesko Ministarstvo finansija je objavilo danas kontra-tarife od 25 odsto na 106 američkih proizvoda, među kojima su soja, automobili, hemijski proizvodi, određeni tipovi aviona, proizvodi od kukuruza, i drugi poljoprivredni proizvodi, a čija je vrednost uvoza u 2017. godini takođe iznosila 50 milijardi dolara.

(Skandalozno.rs/Kurir.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "KINA UZVRAĆA UDARAC: Peking pokrenuo spor protiv SAD pred Svetskom trgovinskom organizacijom!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.