Kineska svemirska stanica pada najranije u četvrtak, i Srbija među “ugroženima”

Planeta

foto: NASA

Kineska svemirska stanica Tijangong-1, koja nekontrolisano pada iz Zemljine orbite, u sledećih nekoliko dana raspašće se u atmosferi i pretvoriti u gomilu svemirskog smeća, sa delovima koji potencijalno mogu da padnu na kopno ili u naseljena područja.

Najnovije prognoze o konačnoj sudbini svemirske stanice objavila je ovih dana neprofitna organizacija Aerospejs.

Ona predviđa da će stanica ući u atmosferu oko 1. aprila, s odstupanjem od tri dana, što znači da bi najranije mogla da padne u četvrtak, 29. marta.

Ogromna toplota i pritisak koji će nastati tokom ulaska u atmosferu, razoriće letelicu tešku 9 tona, ali je moguće da će neki delovi letelice “preživeti” prolazak, i pasti na Zemlju.

Inženjer Bil Ejlor objasio je za Biznis insajder da je to moguće, jer je stanica dizajnirana tako da ima zaštitne slojeve, poput luka.

Tako su istražitelji uspeli da dođu i do ispravnog računara nakon nesreće šatla Kolumbija 2003. godine.

Zašto je teško pogoditi gde će stanica pasti?

Tijangong-1 poletela je u svemir 2011. godine. U pitanju je laboratorija duga 10 metara, koja je uspešno obavila misije, a u kineskim planovima za ispitivanje razvoja modularnih stanica i sopstvene stanice već ju je nasledila stanica Tijangong-2.

Ali, Kina je 2016. godine izgubila kontrolu nad letelicom koja je počela da gubi visinu.

Brzina, smer, visina letelice, ali i solarna aktivnost predstavljaju faktore na osnovu kojih se vrši prognoziranje, pa će još detaljniji podaci biti dostupni u narednim danima.

Predviđanje pada letelice uključuje i mnoge nesigurnosti, poput razlike u gustini vazduha u gornjim slojevima atmosfere (na šta utiče solarna aktivnost), nepoznanice u vezi sa orijentacijom letelice i tačne mase i sastav, ali i nepoznati podaci o tačnoj lokaciji i brzini.

Delovi stanice, koji bi mogli da “prežive”, mogu da padnu u zone široke nekoliko stotina kilometara, koje se nalaze na ivicama područja iznad kojeg je letela stanica.

One su na slici označenje žutom bojom:

U najgorem scenariju, a to je opcija da deo stanice pogodi nekoga u žutoj zoni, izgledi su milion puta manji od šanse za dobitak na lotu. Naime, u istoriji svemirskih letova niko nije povređen tokom udara nekog svemirskog smeća koje je palo iz orbite.

Postoje najveće šanse da Tijangong-1 padne iznad okeana, koji pokriva 71 odsto površine naše planete.

(Skandalozno.rs, Izvor: 24sata.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "Kineska svemirska stanica pada najranije u četvrtak, i Srbija među “ugroženima”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.