Kineski mediji: Ako SAD napadnu Severnu Koreju, zaustavićemo ih!

Kineska mornarica

foto: Tanjug/AP

Ako Severna Koreja napadne Sjedinjene Države Kina treba da ostane neutralna, ali ako SAD napadnu prve i pokušaju da svrgnu severnokorejsku vladu, Kina će to zaustaviti, piše list kineske vlade.

Predsednik Donald Tramp ponovo je u četvrtak zaoštrio retoriku prema Severnoj Koreji upozorivši Pjongjang da i ne pomišlja na napad na američko pacifičko ostrvo Guam “jer će im se dogoditi stvari za koje nikad nisu mislili da su moguće”.

Kina, najvažniji saveznik i trgovinski partner, više puta je pozivala na mir u sadašnjoj krizi i izrazila nezadovoljstvo zbog severnokorejskih nuklearnih testiranja, ali i ponašanja Južne Koreje i SAD-a za koje smatra da podižu tenzije.

[adsenseyu5]

Državni list Global tajms, iza koga stoji Komunistička partija, napisao je u uvodniku da Peking ne uspeva da uveri ni Vašington ni Pjongjang da smire napetosti.

“Trebalo bi svim stranama jasno dati do znanja da kada njihovi potezi ugroze kineske interese, Kina će odlučno odgovoriti”, piše list koji ne predstavlja zvaničan stav vlade.

Kina odavno strahuje da bi sukob na Korejskom poluostrvu, ili rat kakav je bio Korejski 1950-1953, mogao da pokrene izbegličke talase koji bi krenuli prema Kini.

Peking smatra da je Severna Koreja korisna tampon zona između Kine i američkih snaga stacioniranih u Južnoj Koreji i u Japanu.

Global Tajms navodi da će se Kina “čvrsto odupreti bilo kojoj strani koja želi da promeni status kvo u regijama u kojima su u igri kineski interesi”.

[adsenseyu1]

“Korejsko poluostrvo je mesto gde se stapaju interesi svih strana i nijedna strana ne bi smela da bude apsolutno dominantna”, navodi list.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

[adsenseyu2]

1 komentar na "Kineski mediji: Ako SAD napadnu Severnu Koreju, zaustavićemo ih!"

  1. 2 svetski rat nije poceo u Poljskoj 1939.godine. I interesantno poceo je mnogo ranije i zacudo ne u Evropi.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.