Kineski mediji: TOS-1A je najubojitije rusko naoružanje – VIDEO

Raketni lanser

TOS-1A – foto: Reuters

Teški višecevni raketni lanser TOS-1A predstavlja najubojitije rusko naoružanje u poslednjih 10 godina, budući da je u stanju da uništi čitava naselja za samo sedam sekundi, pišu kineski vojni stručnjaci, a prenose tamošnji mediji.

Naime, reč je o naoružanju koje je opremljeno raketama kalibra 220, a u stanju je za tih sedam sekundi da ispali čitav lanser. Pri takvom ispaljivanju, rakete padaju na 200 puta 400 metara.

TOS-1 je opremljen modernim sistemom za upravljane paljbom. Sva usmeravanja i pripreme za paljbu se obavljaju unutar vozila, tako se posada ne izlaže neprijateljskoj vatri.

Vozilo može da se zaustavi i puca na vidljive mete u roku od 90 sekundi od trenutka kočenja, a njime upravljaju tri člana posade, zapovednik, tobdžija i vozač.

Punjenje lansirnih cevi obavlja se uz pomoć TZM vozila za punjenje, koje je takođe napravljeno na temelju podvožja T-72 tenka. Opremljeno je kranom koji nosi set raketa.

Kineski stručnjaci su uporedili TOS-1A sa sličnim lanserima ranijih generacija, ali nijedan nije u stanju da izvede sve što može ovaj – da pogodi ciljeve sa takvom preciznošću, da bude izuzetno efikasno i u uličnim borbama, kao i da pruži podršku teškoj artiljeriji.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Kineski mediji: TOS-1A je najubojitije rusko naoružanje – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.