KINEZI OTKRIVAJU: Rusija jednim potezom može uništiti AMERIKU

Ilustracija

foto-ilustracija: Tanjug/AP

Odluka ruskih političkih i vojnih vlasti o isporuci Siriji svojih sistema S-300 „Favorit“ ne prestaje izazivati reakcije analitičkih i medijskih krugova širom sveta.

Osim Izraela, SAD-a i bliskoistočnih zemalja, ova odluka najveći interes pobuđuje u Kini, čiji obaveštajni i analitički krigovi, kao i mediji, intenzivno prate razvoj stanja u Siriji, kao, uostalom, i na čitavom Bliskom istoku.

Nezavisno o tome što se radi o modernizovanim, starim sovjetskim sistemima, oni imaju mogućnost integracije u savremene ruske PRO sisteme koji već postoje na sirijskom tlu, i kao takvi predstavljaju stvarnu opasnost za protivničke vazdušne snage, nezavisno o njihovom kvalitetu i mogućnostima.

A u slučaju eskalacije i želje za uništenjem isporučenih S-300 od strane Izraela, to onda može imati i ozbiljne reputacijske posledice po same Sjedinjene Države, budući da Izrael raspolaže najsavremenijim američkim avionima, poput F-35. A eventualno njihovo obaranje od strane ruskih PVO sistema sigurno bi odjeknulo širom sveta.

Donosimo analizu kineskih vojnih analitičara, obavljenu u kineskoj informativnoj agenciji «East Day», gde se navodi, kako je pojava ruskih PVO sistema S-300 „Favorit“ u Siriji sudbonosna odluka po Sjedinjene Američke Države. Kineski analitičari smatraju kako je Rusija jako dobro procenila trenutak za udarac po vojnoj i političkoj sferi SAD-a, pri čemu to čini jednim jedinim potezom.

„Isporučeni S-300 u Siriji verojatno će se integrisati sa sistemom S-400 „Triumf“, što će omogućiti davanje informacija sirijskoj vojsci o bilo kojim zvazdušnim ciljevima u radijusu uništenja „Favorita“.

Dokaz o trovanju? Slobodan Milošević greškom dobio tuđi obrok, a onda je nastala panika među čuvarima

Ako Netanjahu i Tramp odluče uništiti S-300 uz pomoć F-35 i F-22, Rusija će, jednostavno, „osvetliti“ svojim sistemima „stealth“-ciljeve, kako bi omogućila sirijskoj vojsci „sahraniti“ najmoćnije avione na svetu.

Avioni, koji su vidljivi čak i starim sovjetskim sistemima, više nikome neće biti potrebni i SAD će izgubiti milijarde dolara, svoju vojnu moć i potencijalne saveznike“, navodi kineska agencija.

Prema mišljenju kineskih analitičara, Rusija je izabrala pravilnu strategiju i „kreće na sve“, kako bi nad sirijskim nebom prizemljila američke i izraelske „stealth“-lovačke avione. Kineski vojni stručnjaci smatraju kako sukob američkih F-35 i ruskih S-300 u Siriji može imati neočekivani ishod. I jedna i druga vojna tehnika imaju niz svojih prednosti.

Čitava je stvar dodatno komplikovana i iz razloga što se moderna američka i ruska vojna tehnologija međusobno nikada nisu sudarale neposredno, već su njima uvek upravljale tuđe vojske ili, u najboljem slučaju, različiti piloti iz dveju vojnih velesila, kako je to bilo, u Severnoj Koreji ili Vijetnamu gde su sudelovali i sovjetski piloti iako to nisu bili sovjetski ratovi.

Međutim, u slučaju Sirije to uopšte nije tako, jer iza tamošnjih S-300 i S-400 stoje ruski vojni stručnjaci i opslužitelji, čime se otvaraju veliki rizici u slučaju neposrednog američkog ili izraelskog napada.

Novonastalo stanje primorava Izrael na novo razmatranje svoje vojne taktike u odnosu na susednu Siriju, u kojoj je do sada, praktički nekažnjeno i uz visoku dozu sigurnosti, često delovao svojim vazdušnim snagama, uglavnom – onim starije proizvodnje, poput F-16.

Sada Tel Aviv sve češće spominje mogućnost korišćenja svojih, iz SAD-a pre nekoliko godina dobijenih aviona F-22 i F-35, za koje tvrdi kako će ostati neprimetni za sirijsku PVO. Tim više, što za operativnu pripremu novoisporučenih ruskih sistema trebaju „meseci“.

Ali kada spominjemo takva izraelska razmišljanja, treba čuti i rusku stranu. Tamošnji vojni analitičar Andrey Kozhinov dao je intervju za novinu „Vzglyad“ upravo na tu temu.

On smatra kako je došlo do promene ravnoteže snaga između Izraela i Sirije i tvrdi kako Izrael nije od SAD-a dobio F-35 kao sredstvo za borbu protiv sistema S-300.

Ugovor o tome bio je potpisan još 2010.g. Time je Kozhinov odgovorio na glasine kako su SAD „žurno“ odlučile dostaviti Izraelu „dodatne“ F-35 protiv ruskih sistema.

Pojedini drugi ruski vojni stručnjaci upozoravaju kako je Izrael „precenio mogućnosti F-35“ (ex-zamenik zapovednika PVO ruske kopnene vojske, general Aleksandar Luzan), tvrdeći, kako S-300 ima posebno svojstvo navođenja, zbog čega će oni delovati po američkim lovcima „jednostavno“.

Bedžet Pacoli preti: Dosta je bilo, Srbija će platiti za sve što radi Kosovu

Međutim, ima i drukčijih razmišljanja. Ruski vojni pilot prve klase Vladimir Popov, smatra, kako F-35 poseduje mogućnost za neprimetan prilaz i izvođenje napada, ne ulazeći u „kontaktnu borbu“. Zbog toga Popov poziva na spremnost da će F-35 ulaziti u Siriju s neočekivanih strana i da S-300 neće uzvraćati, ukoliko na vreme ne uspe uočiti cilj. Međutim, on je, takođe, kazao, kako je ruski sistem sposoban otkrivati stealth-tehnologiju i izabirati najopasnije ciljeve. I, naravno, prednost S-300 je njegova snaga: nakon eksplozije rakete pojavljuje se jako puno „krhotina“ koje su sposobne uništiti protivnički avion na velikoj udaljenosti.

(Skandalozno.rs/Intermagazin.rs/Zoran Meter, geopolitika.news)

Budite prvi sa komentarom na članku "KINEZI OTKRIVAJU: Rusija jednim potezom može uništiti AMERIKU"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.