Kini fali 60 miliona žena, plaćaju ih suvim zlatom

Nedostatak žena

foto: Tanjug / AP

Zbog većeg broja muškaraca nego žena u Kini, mlade dostižu astronomske cene, a društvo i ekonomija moraju da se prilagode novonastaloj situaciji, piše The Economist u nedavnom članku.

Kinezi mnogo više vrednuju sinove od ćerki. Tako se, u toj zemlji, mlada posle udaje seli u muževljevu kuću, gde mora da se brine o svekrvi i svekru.

Međutim, za razliku od zemalja u kojima se plaća miraz, u Kini se plaćaju mlade. Od mladoženjinih roditelja očekuje se da plate venčanje i paru daju novac i imovinu, a cene nevesta već godinama vrtoglavo rastu.

Prema navodima pedesetogodišnjeg Rena iz sela Pi u predgrađu Pekinga, njegovi roditelji su za njegovu ženu dali 800 juana (oko 100 evra). Ren je mladu za sina pre 12 godina platio deset puta više, a za ženu svog nedavno oženjenog mlađeg sina morao je da izdvoji čak 100.000 juana (skoro 13.000 evra).

POLITIKA JEDNOG DETETA KRIVAC?

U svetu se na svakih 100 devojčica rodi 105 dečaka. Budući da je muška stopa smrtnosti nešto viša od ženske, brojke se obično ujednače nakon puberteta. Međutim, bivša kineska politika jednog deteta narušila je prirodni sklad. Mnoge majke su u želji za sinom pobacivale ženske fetuse, pa je tako 2010. godine na svakih 100 devojčica u Kini rođeno 119 dečaka. Demografi procenjuju da Kini danas fali više od 60 miliona žena, prenose nezavisne.com.

VISOKE LEPOTICE

Istočnokineska provincija Šandong leži između metropola Pekinga i Šangaja. Razmera devojčica i dečaka u provinciji početkom decenije iznosila je 100:123. Tamošnje devojke na glasu su po neobičnoj lepoti i visini, pa se često u potrazi za poslom i ljubavlju neretko sele u velike gradove. Cene nevesta u toj provinciji zbog toga su i za kineske standarde poprilično neverovatne.

Cena mlade u selu Žongdenglou u Šandongu pre 10 godina iznosila je 2.000 do 3.000 juana. Danas se kreće između 200.000 i 300.000 juana, a nije neobično ni da se mlada plati ni do 500.000 juana (oko 64.000 evra). Poređenja radi, pristojna godišnja zarada u provinciji iznosi 50.000 juana.

MLADIĆI POSLE 25. “LANJSKI SNEG”

Brojke su slične i u ostalim selima. Zbog toga u Kini nema usedelica, jer i udovice s lakoćom nalaze nove muževe. Za razliku od njih, muškarci su već nakon 25. godine “lanjski sneg”.

Najizglednije je da će bračna kriza u Kini potrajati nekoliko decenija, a zatim se rešiti sama od sebe. Kineske porodice već se prilagođavaju novonastaloj situaciji. Kako navodi Lihong Ši, američki antropolog, sve više Kineza sinove počinje da smatra ekonomskim teretom.

Prema statistikama kineske vlade, broj dečaka u odnosu na devojčice 2015. godine je pao na 114:100.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Kini fali 60 miliona žena, plaćaju ih suvim zlatom"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.