KO IMA ZLATO, IMA MOĆ! London u panici zbog ruskih poluga

poluge

foto: pixabay.com

Kupovina dragocenog žutog metala u Moskvi nadmašila je šestogodišnji maksimum u prvom kvartalu 2019. godine, što prema britanskom tabloidu „Dejli ekspresu“ nije dobro za ostatak sveta.

„Dejli ekspres“ navodi da je Adrijan Aš, direktor istraživanja u „Bilion valutu“, upozorio da je ruska kupovina zlata „loš znak“ za svetski mir i saradnju.

Pozivajući se na Svetski savet za zlato, britanski list primećuje da je Rusija povećala svoje rezerve za 145,5 tona u prvom kvartalu ove godine, što je 68 odsto više nego u istom periodu 2018. godine.

Inače, povećanje zaliha zlata dešava se paralelno sa stalnim trendom dedolarizacije u Rusiji, pošto su vlasti pojačale svoje napore da se udalje od američkih sredstava, odlučujući se za transakcije u nacionalnim valutama.

Britanski tabloid ističe da Rusija time osigurava da njen ekonomski interes bude zaštićen čak i ako američki dolar doživi veliki pad.

Nova provokacija: Sulejman Ugljanin pravi “državu Sandžak”

Uprkos brzorastućim rezervama, ruske zalihe zlata i dalje predstavljaju manje od 20 odsto ukupnih deviznih rezervi, naglasio je Aš.

Međutim, ako se trend kupovine zlata nastavi istim tempom, Rusija će prestići Francusku i Italiju i ući u krug prve tri zemlje po količini zlatnih rezervi.

„Zlatno pravilo je da onaj ko poseduje zlato ima moć. Iako zlato nije imalo nikakvu zvaničnu ulogu u monetarnom sistemu već skoro 50 godina, nije slučajno da Sjedinjene Države prednjače u kupovini tog plemenitog metala. Rusija vidi dragoceni metal kao način da se osigura od ekonomskog uticaja SAD“, kaže Aš.

Donald Tramp: Japanci, ulažite u Americi

Nezavisni ekonomski ekspert Andrej Suzdaljcev objasnio je da se situacija na finansijskom tržištu menja i da Rusija nije jedina zemlja koja aktivno kupuje zlato, te da je to opšti trend koji je izazvan nesigurnošću u stabilnost dolara.

Šef Centralne banke Rusije Elvira Nabiulina je u nekoliko puta objasnila da zemlja diversifikuje svoje devizne rezerve više nego druge države zbog ekonomskih i političkih rizika sa kojima se suočava.

       

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "KO IMA ZLATO, IMA MOĆ! London u panici zbog ruskih poluga"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.