Ko krene njima, ide pravo u ZATVOR: 3922 zabranjena stepenika na Havajima – VIDEO

Hrabrost

Havaji – foto: Flickr/Shawn Clover

Stepenice do raja ili stepenice Haiku na Havajima vode do 755 metara visokog vrha planine na ostrvu O’ahu. Zvanično su zatvorene već 30 godina, ali to nije sprečilo avanturiste da se na njih penju.

Iako nije toliko visoka, Haiku je vrlo ekstremna i opasna planinarska staza, ali je pogled sa vrha spektakularan, pa se mnogi svakodnevno penju ovim stepenicama želeći da iskuse raj uživo.

Ko ju je napravio? Ova mapa je neobjašnjiva…

3922 stepenika od drveta postavljeno je tokom Drugog svetskog rata, kao deo američke komunikacijske mreže, putem koje su komunicirali sa brodovima u blizini.

Tokom 1950-tih su zamenjene stepenicama od čelika, a na vrhu je izgrađena stanica za navigaciju obalske straže, koja je zatvorena 1987. godine. Tada su i stepenice zvanično zatvorene.

Advertisement

Penjanje stepenicama je veoma lako za iskusnije avanturiste, ali za ostale penjati se njima je kao puzati kroz gustu mrežicu obraslih biljaka, ujedno se boreći sa klizavim neravninama.

Stepenice su popravljene 2003. godine a navodno je uloženo skoro 877.460 evra za renoviranje, da bi one bile ponovo otvorene za javnost, ali to se nije dogodilo.

Advertisement

Ipak, to ne sprečava turiste da posećuju ovo mesto, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

Rušenje stepenica bi grad Honolulu koštalo oko 4,4 miliona evra, a s obzirom na to koliko turista privlače ove stepenice i kakvo uživanje u prirodi pružaju, osnovana je i neprofitna organizacija “Prijatelji Haiku stepenica” koja se bori za očuvanje i održavanje “Puta do raja”.

Oni predlažu njihovu popravku i naplatu turistima da se na njih popnu u iznosu od 87 evra, dok bi lokalno stanovništvo za korišćenje plaćalo između 5 i 18 evra.

Uvođenjem naplate korišćenja od 87 evra verovatno bi izgubili sve turiste koji uživaju u ilegalnom penjanju stepenicama, ali bi zato možda privukli porodice koje ne žele da beže od čuvara. Kazna za penjanje stepenicama sada oko 870 evra i do šest meseci zatvora.

Pogledajte snimke:

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Ko krene njima, ide pravo u ZATVOR: 3922 zabranjena stepenika na Havajima – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.