Kosmički CUNAMI: Astronomi otkrili TALAS vrućeg gasa koji je dva puta veći od naše GALAKSIJE! – VIDEO

Otkriće

foto: YouTube screenshot videofromspace

Grupa naučnika kaže da je otkrila veliki talas vrućeg gasa u obližnjoj Perseus galaksiji.

On se prostira na 200.000 svetlosnih godina širine, i procenjuje se da je oko dva puta veći od naše galaksije Mlečni put.

[adsenseyu5]

To znači da je ovaj fenomen prostor može da proždere planetu Zemlju, koji je jedva delić veličine njega. Neverovatno otkriće je prezentovano u studiji objavljenoj u časopisu Kraljevskog astronomskog društva.

Stručnjaci veruju da je talas formiran pre više milijardi godina nakon što je mala galaksija udarila Persej i navela ga  da oslobodi ogromne količine gasa.

[adsenseyu1]

Stiven Voker, glavni naučnik u Godard Spejs Flajt Centru NASA, kaže: “Persej je jedan od galaksija sa najvećim brojem planeta  i najsvetliji je u spektru x–zraka, tako da ga posmatramo detaljno.”

“Talas koji smo identifikovali je povezan sa preletom manjeg oblaka, što pokazuje da je još aktivno spajanje koji proizvodi ove džinovske strukture.”

Prošle godine se pojavila bojazan da će elektromagnetski zraci proći kroz pukotine zemljinog magnetskog polja i napraviti haos na planeti.

(Skandalozno.rs, kurir.rs, Izvor: Daily Star)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Kosmički CUNAMI: Astronomi otkrili TALAS vrućeg gasa koji je dva puta veći od naše GALAKSIJE! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.