KRAJ: Nemački sud odobrio zabranu vožnje DIZEL automobila

Prevara

foto-ilustracija: pixabay.com

Savezni upravni sud u Nemačkoj danas je doneo presudu da gradovi u toj zemlji mogu da uvedu zabranu vožnje dizel automobila kao deo borbe protiv zagađenja vazduha.

Ova odluka doneće tektonske poremećaje na tržištu prodaje novih automobila i primoraće proizvođače na skupe modifikacije kako bi se smanjila emisija štetnih gasova.

Osim toga, kako ocenjuje agencija Rojters, presuda suda u Lajcigu će verovatno sniziti vrednost oko 12 miliona takvih vozila u Nemačkoj, koja je najveće evropsko tržište automobila.

Advertisement

Analitičari su saglasni da će odluka biti od velikog uticaja na oblikovanje tražnje širom Evrope, gde prodaja dizel automobila već mesecima pada usled sve rasprostranjenijih manipulacija s emisijom gasova, kao što je već čuvena afera Dizelgejt.

Inače, sudski postupak je počeo tako što je nemački ekološki lobi DUH tužio regionalne prestonice Štutgart i Diseldorf kako bi ih prisilio da usklade limite o zagađenju vazduha sa Evropskom unijom. Niži sudovi su doneli presude u korist lobija za zaštitu životne sredine, ali su na te presude uložene žalbe Saveznom upravnom sudu u Lajpcigu.

Ipak, sud je danas potvrdio presude nižih sudskih instanci.

Od 15 miliona dizel automobila koliko ih je bilo na putevima Nemačke prošle godine, oko 2,7 miliona ima motore s najnovijim Euro-6 standardom, koji se primenjuje od septembra 2015. godine. Očekuje se da će ova zabrana uticati na sva vozila sa Euro-5 standardom i starije modele.

Nemačkim gradovima će biti potrebno najmanje šest meseci da prerade svoje strategije protiv zagađenja vazduha pre nego što donesu bilo kakvu zabranu, kažu pravni eksperti za Rojters. U nemačkom udruženju vozača “ADAC” čak ne očekuje da će bilo kakve zabrane biti uvedene pre kraja godine, dodaje britanska agencija.

Advertisement

Padaju akcije nemačkih proizvođača

Posledice odluke suda u Lajpcigu momentalno su se osetile na berzi u Frankfurtu. Tako je vrednost Dajlmera, proizvođača Mercedesa pala za 0,7 odsto na 69,77 evra, a za isti procenat je oslabio i BMV, na 87,14 evra, prenosi agencija AP. Veliki pad zabeležio je Folksvagen i to za 1,8 odsto na 162,54 evra.

Da se ne nazire kraj turbulentnog perioda u nemačkoj automobilskoj industriji potvrđuje i vest da je kineski proizvođač Gili preuzeo 9,7 odsto udela u Dajmleru.

Ova informacija izazvala je oštru reakciju Vlade u Berlinu. Ministarka ekonomije Brigite Ciprijes izjavila je da Nemačka mora da osigura da ne bude eksploatisana od strane drugih država.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "KRAJ: Nemački sud odobrio zabranu vožnje DIZEL automobila"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.