KRIZA U NEMAČKOJ: Angeli Merkel partneri otkazuju podršku, vlada pred padom?

Kancelarka Nemačke

Angela Merkel – foto: Tanjug

Sestrinska partija vladajuće nemačke Demohrišćanske unije (CDU), Hrišćansko-socijlana unija (CSU) iz Bavarske, pripretila je kancelarki da će joj otkazati podršku ukoliko ne pooštri svoje imigracione mere.

Predsednik partije CSU Horst Zehofer izjavio je da je spreman da nastupi sam ukoliko kancelarka ne promeni kurs, a sa njim se složio i premijer Bavarske Markus Soder (CSU) koji je naglasio da je njihov zahtev da se migrantima koji su već registrovani u drugim EU zemljama odbije boravak u Nemačkoj, piše nemački Bild.

Ovakav potez stavio bi nemačku vladu na ozbiljan test i uveo u novu krizu koja bi potencijalno pretila padom.

– LJudi su izgubili strpljenje. CSU stoji. Sada moramo da dokažemo da stojimo iza svojih stavova – izjavio je Soder.

CSU je porpilično konzervativnija partija u odnosu na svog koalicionog partnera CDU. Otpočetka kritikuju Merkelinu migracionu politiku, a zalagali su se i za labavljenje sankcije Rusiji. Bavraska, tradicionalno uporište CSU je kao najbogatija nemačka regija od presudne važnosti za funckionisanje nemačke vlade i ekonomije.

CSU je takođe, s obzirom na verski sastav stanovnika Bavarske, daleko bliža Rimokatoličkoj crkvi od CDU i vrlo često se smatra daleko konzervativnijima po mnogim društvenim pitanjima.

Rusija upozorila Ukrajinu: Nemojte nas provocirati, odgovorićemo žestoko bez obzira što je Mundijal!

Na poslednjim izborima u septembru, na kojima su dve partije tradicionalno nastupile zajedno, CDU i CSU osvojili su 246 mesta u Bundestagu, od čega 46 pripada poslanicima Hrišćansko-socijalne unije.

(Skandalozno.rs/Izvor: Blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "KRIZA U NEMAČKOJ: Angeli Merkel partneri otkazuju podršku, vlada pred padom?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.