“Kronen cajtung”: Nemački tenk “Leopard 2” nema nikakve šanse protiv ruske Armate T-14!

Nemoćan protiv Armate

Nemački borbeni tenk “Leopard 2” ne bi imao nikakvu šansu protiv novijih ruskih tenkova, jer je njegova municija zastarela, piše bečki dnevnik “Kronen cajtung”, podsećajući da austrijska vojska ima 40 ovih tenkova.

“Od 40 borbenih tenkova koji su još u upotrebi u austrijskoj vojsci upotrebljava se municija napravljena na bazi volframa, kao što ima i nemačka vojska. Ne razmišljamo o modernizaciji”, poručuju iz Ministarstva odbrane Austrije povodom natpisa o zastarelosti tenkova “Leopard”.

Sa municijom, koju koriste nemačka i austrijska vojska, kako ukazuje “Kronen cajtung”, nije moguće zaustaviti ruske tenkove T80 i T90 iako je “Leopard 2”, jedan od najboljih tenkova u svetu.

Armata T-14

Podsetimo, rusko ministarstvo odbrane nedavno je objavilo prvu seriju fotografija novog supertajnog tenka Armata T-14, čija se zvanična premijera očekuje na vojnoj paradi u Moskvi na Dan pobede.

[adsenseyu4]

U Nemačkoj je u toku debata o reaktiviranju 100 tenkova koji su pre više godina poslati u “penziju”, jer bez moderne municije povećanje broja tenkova nema vojnu korist i poredi se sa “placebom”.

I u austrijskoj vojsci sve su glasnije kritike u vezi zastarele mehanizacije. “Zašto bismo finansirali održavanje 40 tenkova “Leopard” ako ionako služe samo za parade i vežbe”, istakao je jedan neimenovani oficir.

Održavanje tenkova “Leopard 2”, koji su 1979. počeli da se koriste, veoma je skupo.Ministarstvo odbrane, međutim, argumentuje da u slučaju rata može brzo biti nabavljena bolja municija.

Nezvanično, kako tvrdi “Kronen cajtung”, u Ministarstvu je prisutno mišljenje da tenkovi, koji nisu unapredjivani predstavljaju tehnologiju koja ne bi više trebalo da bude upotrebljavana.

“Imamo te tenkove samo da bi mogli biti korišćeni za vežbu”, ukazuju izvori lista.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "“Kronen cajtung”: Nemački tenk “Leopard 2” nema nikakve šanse protiv ruske Armate T-14!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.