Ledeno doba: Nova godina počela rekordnim hladnoćama u Americi

Nevreme

foto-ilustracija: pixabay.com

Nova godina počela je u velikom delu SAD sa ekstremnim hladnoćama, ponegde i rekordnim, koje su odložile i neke proslave, a nekoliko smrtnih slučajeva povezuju se sa izloženošću zimi.

Američka meteorološka služba izdala je upozorenje zbog vetra koji po takvom vremenu pojačava osećaj hladnoće, a koje se odnosi na velika prostranstva SAD – od Teksasa na jugu do Kanade na severu, kao i od Montane na zapadu, do država Nove Engleske na istoku.

U Čikagu je bilo suviše hladno i za one koji za Novu godinu tradicionalno skaču u jezero Mičigen, sada pokriveno debelim ledom. Oni su se ovog puta samo slikali u kupaćim kostimima na zaleđenoj plaži, javlja AP.

Opasno niske temperature su zahvatile još nekoliko država američkog Srednjeg zapada, uključujući delove Kanzasa, Misurija i Nebraske, kao i kompletnu Ajovu, Minesotu, Južnu Dakotu i Severnu Dakotu.

U Nebraski tempeprature su se u novogodišnjoj noći spustile na minus 26 C, oborivši rekord iz 1884. godine. U gradu Omaha odložen je novogodišnji vatromet, koji inače privuče nekoliko desetina hiljada ljudi.

U De Moinu, u Ajovi, bilo je još hladnije, minus 29 C, pa je zatvoreno klizalište na otvorenom u centru grada. Zbog vetra, subjektivni osećaj bio je kao da je minus 35 C.

U Abedinu, u Južnoj Dakoti, živa se spustila na minus 36 C, oborivši prošlogodišnji rekord.

Takozvani indeks hlađena se zbog vetra spustio na minus 36 C u Dulutu, u Minesoti, a na čak minus 50 C u severnoistočnoj Montani.

Indeks hlađenja je subjektivni osećaj temperature zbog delovanja vetra.

Uprkos upozorenjima na opasnost hipotermije, u Milvokiju je ipak organizovano tradicionalno novogodišnje kupanje u jezeru Mičigen, ali je u najmanje jednom gradu države Viskonsin sličan događaj otkazan.

Što se tiče američkog Juga, pad temperature u Teksasu doneo je slab sneg sve do Ostina, glavnog grada te države, kao i dosta saobraćajnih nesreća na klizavim putevima.

Bilo je hladnije i u drugim južnim državama, gde su više naviknuti na iznenadne nalete hladnog vazduha sa Arktika, nego na više uzastopnih noći sa temperaturama ispod nule.

Zamrznute vodovodne cevi i ispražnjeni akumulatori su bili vrlo česti prvog dana Nove godine od Luizijane do Džordžije.

AP navodi da su hladnoće izgleda odnele i prve žrtve. U okrugu Milvoki, u državi Viskonsin, vlasti su saopštile da su u nedelju dva tela nađena u nedelju sa znacima hipotermije – jedan muškarac u 50-im godinama nađen na ulici, i jedan 34-godišnjak.

Policija takođe veruje da je hladnoća bila uzrok smrti i jednom muškarca u Bizmarku, u Severnoj Dakoti, čije telo je nađeno pored reke.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ledeno doba: Nova godina počela rekordnim hladnoćama u Americi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.