Legenda se obistinila: U Kini pronađeni ostaci drevnog “krilatog zmaja”

Otkriće

Naučnici su otkrili do sada neviđene ostatke krilatog dinosaurusa, pretka velociraptora, koji je bio na korak od toga da postane ptica.

Ovo stvorenje dugačko dva metra gotovo savršeno je očuvano u krečnjaku, zahvaljujući vulkanskoj erupciji, koja ga je zatrpala na severoistoku Kine.

Fosil star 125 miliona godina ukazuje da su mnogi drugi dinosaurusi možda izgledali kao “velike paperjaste ptice ubice”, ali je malo verovatno da je iko od njih leteo.

Dinosaurus je dobio naziv čenjuanlong – “zmaj iz Čenjuana” – u čast čoveka koji je omogućio da se ostaci premeste u muzej u Đindžou.

Rezultati saradnje Univerziteta u Edinburgu i Kineske akademije geoloških nauka objavljeni su u stručnom časopisu Scientific Reports.

Vođa istraživanja dr Stiv Brusate rekao je da je to “najlepši fosil koji je ispitivao”.

“Ima kratke ruke i prekriven je perjem. Iako je dinosaurus i blizak rođak velociraptora, zbog krila podseća na ćurku ili lešinara”, rekao je on.

“Kina je epicentar paleoloških istraživanja danas. Postoje muzejski magacini prepuni novih fosila koji nikad ranije nisu proučavani. Ovo je najuzbudljivije doba u istoriji paleontologije”.

(b92)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Legenda se obistinila: U Kini pronađeni ostaci drevnog “krilatog zmaja”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.