MAGLA se odjednom spustila na grad, ubila 12.000 ljudi, a čak 150.000 je završilo u bolnici – VIDEO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Možda je činjenica da naučnici istražuju događaj u atmosferi od pre 66 godina pomalo čudna, ali problemi iz prošlosti često mogu pomoći kod problema današnjice.

Ne samo da su uspeli da reše misteriozni slučaj magle iz 1952. godine, nego su naišli i na otkrića koja bi mogla biti ključna u borbi protiv zagađenja vazduha u modernim metropolama.

Magla ubica

Naime, 1952. godine, u Londonu se pojavila ubojita magla. Spustila se 5. decembra, a podigla tek četiri dana kasnije. Za to vreme umrlo je 12.000 ljudi, 150.000 je završilo u bolnici, a uginulo je i na hiljade životinja. Tačan uzrok nije poznat sve do danas.

Kroz merenja sastava magle u Kini i laboratorijskih eksperimenata i straživač Reni Zang i njegov tim uspeli su da otkriju razlog: nitrogen dioksid hemijskom reakcijom je pretvarao  bezopasni sumporov dioksid u smrtonosnu sumpornu kiselinu.

Kinu spasava đubrivo

– Znali smo da je sumpor bitan deo slučaja i da se sumporov dioksid koji se stvarao paljenjem uglja u fabrikama i od strane građana pretvarao u sumpornu kiselinu. Ali, kako je tačno došto do toga nije poznato.

Rezultati istraživanja pokazali su  da je pretvaranje olakšao nitrogen dioksid, koji je bio prisutan u magli – objasnio je Zang.

Nešto slično događa se u najzagađanijim kineskim gradovima danas. Jedini razlog zašto se tamo nije pojavila “magla ubica” je amonijak koji neutralizuje proces, a prisutan je u atmosferi jer se u Kini koristi mnogo đubriva.

Magla u Londonu bila je kisela, dok je u Kini uglavnom neutralna. To naravno ne znači da je zdrava, ali je u svakom slučaju bolja nego “magla ubica”.

Pogledajte video:

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/telegram.hr)

Budite prvi sa komentarom na članku "MAGLA se odjednom spustila na grad, ubila 12.000 ljudi, a čak 150.000 je završilo u bolnici – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.