Majk Pompeo: Razočarani smo što je Turska kupila S-400 od Rusije

Amerika

Majk Pompeo – foto: AP/ Manuel Balce Ceneta

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je svom turskom kolegi Mevlutu Čavušogluu u telefonskom razgovoru da su Sjedinjene Američke Države razočarane što je Turska kupila ruski sistem za protivvazdušnu odbranu S-400.

„Državni sekretar izrazio je duboko razočaranje što je Turska nabavila ruski protivvazdušni raketni sistem S-400“, izjavila je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Sjedinjene Američke Države ranije su odlučile da će isključiti Tursku iz programa razvijanja najnovijih američkih aviona F-35 nakon početka isporuke u zemlju ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400. Učešće Ankare u programu biće konačno prekinuto do kraja marta 2020. godine.

O Siriji

Pompeo je takođe rekao da će Vašington uzimati u obzir interese Ankare na granici sa Sirijom.

„Državni sekretar Pompeo je potvrdio da Sjedinjene Američke Države nameravaju da odreaguju na zabrinutost Turske u pogledu bezbednosti na granici tursko-sirijskog granici. On je takođe ponovio da su se američke vlasti obavezale da će zaštititi lokalne partnere koji rade sa SAD i globalnom koalicijom“, navodi se u izjavi portparolke.

Turska strana ranije je saopštila da su Čavušoglu i Pompeo razgovarali o realizaciji smernica vezanih za Manbidž, situaciji u Idlibu i zoni bezbednosti na teritoriji Sirije.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Majk Pompeo: Razočarani smo što je Turska kupila S-400 od Rusije"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.