MAJK POMPEO: Vladimir Putin planira da uništi NATO

Moskva

Foto: AP/ Maxim Shipenkov

Rusija namerava da razruši NATO, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo tokom posete američkim vojnicima stacioniranih u Bemovu u Poljskoj.

– Vremena su se promenila. Nekada smo se bojali sovjetske agresije. Danas su naši komandanti ponovo fokusirani na rusku agresiju – rekao je Pompeo i zahvalio Poljskoj na njenom aktivnom učešću u NATO-u.

– Vladimir Putin planira da uništi naš savez – rekao je on, ukazujući na Gruziju i Ukrajinu. „Zbog toga smo ojačali prisustvo na istočnom krilu NATO-a“, rekao je američki državni sekretar.

Pompeo je stigao u Poljsku na ministarsku konferenciju o Bliskom istoku, koju organizuju Sjedinjene Američke Države i Poljska 13. i 14. februara u Varšavi.

Moskva je 26. avgusta 2008. godine priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije nakon što je Gruzija u noći 8. avgusta granatirala Južnu Osetiju. Rusija je, braneći stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi uzeli državljanstvo Ruske Federacije, uputila tamo trupe i nakon pet dana borbenih dejstava potisnula gruzijsku vojsku iz regiona.

Preokret: Umesto izraelskih F-16, Hrvatska kupuje polovne avione Mig-29 od Mađarske?

Kijev i brojne zapadne zemlje smatraju da se Rusija meša u poslove Ukrajine i da je strana u sukobu na Donbasu. Rusija to poriče i takve optužbe naziva neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana unutarnjeg ukrajinskog sukoba i da nije uključena u događaje na jugoistoku zemlje, kao i da je zainteresovana da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "MAJK POMPEO: Vladimir Putin planira da uništi NATO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.