Majkl Čosudovski: SAD su u svojevrsnim pripremama za rat sa Rusijom!

Pripreme za rat

SAD su u svojevrsnim pripremama za rat sa Rusijom – u toku je raspoređivanje američkog vojnog osoblja u Ukrajini, vojni treninzi te prodaja vojnih sistema, upozorava Majkl Čosudovski za “Global risrč”.

Započeta je podrška ukrajinskoj Nacionalnoj gardi kroz kalifornijsko-ukrajinski državni program, čiji je cilj, kako se to zvanično tvrdi, da “promoviše demokratiju, slobodnu tržišnu ekonomiju i vojne reforme”.

U praksi, međutim, to je iskorišćeno za kanalisanje podrške, putem vojnih savetnika, bataljonima ukrajinske nacionalne garde u Donbasu – tvrdi Čosudovski.

Plaćenici i “privatno-bezbedosni operativci” na ugovoru sa Pentagonom i NATO već su raspoređeni u poljima delovanja ukrajinske vojske i Nacionalne garde u regionu Donbasa u Istočnoj Ukrajini.

Stejt department je potvrdio da će nastaviti da šalje “specijalne timove” u Ukrajinu za “savetovanje i vojnu obuku”.

Kancelarija za odbrambenu saradnju (KOS), koja radi za Američku ambasadu u Kijevu, sarađuje sa ukrajinskim ministrom odbrane s ciljem davanja vojne opreme, treniranjem i modernizacijom ukrajinske vojske.

Američki ambasador Džefri Pjat, u saradnji sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland, igra ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti između KOS-a i Ukrajine.

Vojne pretnje, kombinovane sa “ekonomskim ratom” imaju za cilj da stvore socijalnu i ekonomsku nestabilnost u Ruskoj Federaciji.

SAD i NATO vojne vežbe, koje su vođene proteklih meseci u Istočnoj Evropi i baltičkim državama, bile su eksplicitno usmjerene protiv Rusije – navodi Čosudovski, česti saradnik “Global risrča”.

Predsednik SAD Barak Obama 18. decembra potpisao je akt Podrške ukrajinskoj nezavisnosti, koji predviđa isporuku vojne pomoći do 350 miliona dolara kako bi bila podržana vojna kampanja Kijeva u Donbasu.

Sredinom decembra general Džejms Stavridis, bivši komadant NATO u Evropi pozvao je Atlantsku alijansu da “pošalje oružje i vojne savetnike Ukrajini i da joj pomogne da se bori protiv separatista koje podržava Rusija”.

“Ne treba da ograničavamo samo na ne-smrtonosnu pomoć. Trebalo bi da pošaljemo municiju, gorivo, logistiku. Smatram da bi sajber podrška bila veoma značajna i korisna, kao i potencijalni savetnici” – rekao je Stavridis, a preneo “Gardijan”.

Raspoređivanje američkog vojnog osoblja u Ukrajini traje pod tzv. “Zajedničkim kontakt-tim programom Ukrajina”. (JCTP).

Njegova uloga jeste da rasporedi američke vojne timove u Ukrajini i da približi ukrajinskoj vojsci razne aspekte zapadnih armija – navodi Čosudovski.

S tim ciljem, deo ukrajinskog vojnog osoblja poslat je u SAD na trening. 

(Skandalozno.rs, Srna)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Majkl Čosudovski: SAD su u svojevrsnim pripremama za rat sa Rusijom!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.