Mapa demokratije: Norveška najbolja, pogledajte gde je Srbija

Advertisement

Planeta

foto: www.eiu.com / screenshot
Mapa demokratije: Tamno zelenom bojom su obojene potpune demokratije, svetlijim nijansama zelene u slabije demokratije, žutim u hibridni režimi, a narandžastom i crvenom su autoritarni

Demokratija je ugrožena na globalnom nivou, upozorava novi izveštaj lista “Ekonomist”.

Godišnji Indeks demokratije ocenjuje vlade širom sveta i prati izbore, politiku, kulturu i građanska prava. Ovogodišnji izveštaj, objavljen u četvrtak, utvrdio je da na planeti postoji samo 19 država sa potpunom demokratijom.

U izveštaju se zaključuje da gotovo trećina stanovništva živi pod autoritarnom vladavinom, a veliki deo tog stanovništva čine ljudi koji žive u Kini.

Advertisement

Indeks je ocenio 89 zemalja i sve su dobile niže rezultate nego prošle godine. Već sedmu godinu zaredom, Norveška ostaje najdemokratskija država. Čak 14 od 19 “potpuno demokratskih zemalja” nalazi se u Zapadnoj Evropi.

Međutim, ocena Zapadne Evrope skliznula je malo u proseku i sada iznosi 8,38 od 10. Pokušaj španske vlade da zaustavi sprovođenje referenduma o nezavisnosti Katalonije u oktobru 2017. godine, rezultirao je smanjenjem rezultata na nivou države za 0,22 poena, pa je ona sada najniže rangirana od svih potpuno demokratskih zemalja i za samo 0,08 poena izbegla da se nađe među “slabim demokratijama”.

Kako je ocenjena Srbija

foto: www.eiu.com/screenshot

Najimpresivniji učinak 2017. godine je imala Gambija. Ova zemlja je prošle godine dobila svoju prvu demokratsku vladu nakon 22 godine vladavine diktatora, Jahija Jameha. Gambija sada ima ocenu veću za 2,91 i nadograđena je na “hibridni režim” iz “autoritarnog režima” i premestila se 30 mesta na rang listi.

Najveći pad doživela je Indonezija, koja je pala sa 48. na 68. poziciju, dok je Venecuela ove godine pala u kategoriju “autoritarnog režima”.

Advertisement

Gde je Srbija?

Srbija i dalje spada u “slabe demokratije” i deli 66. poziciju sa Meksikom. Ona ima ocenu 6,41, što je pad u odnosu na prošlu godinu kada je imala 6,57.

foto: www.eiu.com/screenshot

Od zemalja iz našeg regiona najbolje je plasirana Slovenija (36. mesto), zatim Bugarska (47), Mađarska (56), Hrvatska (58) i Rumunija (64). Lošije od Srbije su plasirane Crna Gora (83. mesto) i Makedonija (88), koje su opisane kao “hibridni režimi“.

Sjedinjene Američke Države su i dalje u kategoriji “slabe demokratije”, u koju su pale u 2016. nakon ozbiljnog pada poverenja javnosti u vladu.

Sve u svemu, tužna stvarnost u celom svetu je da demokratske norme postaju “klizave”. Izraženo je smanjenje poverenja u institucije, erozija građanskih sloboda i ograničavanje slobode govora.

Advertisement

– Vlade u mnogim zemljama igraju značajnu ulogu u smanjenju slobode medija i izražavanja – piše u izveštaju.

Vlade, u demokratskim i autoritarnim zemljama, zloupotrebljavaju razne zakone o kleveti, zakone o sprečavanju terorizma, blasfemiji i “govoru mržnje” kako bi sprečili slobodu izražavanja i zabranili slobode medija.

Top deset najdemokratskijih zemalja u svetu:

1. Norveška

2. Island

3. Švedska

4. Novi Zeland

5. Danska

6. Kanada

7. Irska

8. Australija

9. Švajcarska

10. Finska

Među najdemokratskijim zemljama su i Holandija, Luksemburg, Nemačka, Velika Britanija, Austrija, Mauricijus (jedina afrička država), Malta, Urugvaj (jedina južnoamerička država) i Španija.

Među najautoritarnijim narodima na svetu su mesta poput Severne Koreje, Sirije i Čada.

Međutim, autori izveštaja su pronašli neki razlog za nadu: Ako je 2016 bila poznata po rastu populista i njihovoj pobuni protiv glavnih političkih partija i političara u razvijenim demokratijama Evrope i Severne Amerike, 2017 je bila definisana borbom protiv populizma.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Mapa demokratije: Norveška najbolja, pogledajte gde je Srbija"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.