Mapa nasilja u Evropi: Pogledajte gde se nalazi Srbija

Advertisement

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Od svih bivših jugoslovenskih republika, u Srbiji je najveći procenat žena, 24 odsto, pretrpelo nasilje od svojih partnera. Najveću torturu ipak proživljavaju žene u Turskoj, u kojoj je 42 odsto njih doživelo neki oblik nasilja.

Ovo je mapa koja pokazuju koliko je žena u Evropi koje su tokom života iskusile fizičko i seksualno nasilje od partnera.

Advertisement

Pored Turske, zemlje u kojima je najveći procenat nasilja nad ženama su Litvanija (32 odsto), Albanija (31 odsto), Finska (30 odsto), Velika Britanija (29 odsto), Švedska (28 odsto).

Srbija spada u zemlje sa srednjim rizikom, pa smo tako u “istoj grupi” sa Rusijom, Francuskom i Belgijom.

Zemlje u kojima je najmanje zastupljeno nasilje nad ženama su Ukrajna, Poljska, Slovenija, Austrija, Hrvatska i Španija u kojima je oko 13 odsto žena preživelo nasilje od partnera.

Advertisement

Inače, borba protiv nasilja u porodici bila je u fokusu države i policije u protekloj godini, obrađeno je više desetina hiljada predmeta, ali tužilaštva se i dalje bore za podizanje svesti o ovoj “epidemiji”.

Nedavno objavljeni podaci pokazuju da je u prvih šest meseci primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmotreno više od 20.000 slučajeva i određeno više od 7.000 hitnih mera udaljavanja nasilnika iz stanova.

Istovremeno, urađeno je i više od 4.000 individualnih planova zaštite žrtava nasilja u porodici.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Advertisement

Budite prvi sa komentarom na članku "Mapa nasilja u Evropi: Pogledajte gde se nalazi Srbija"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.