Masakr na Golanu: Austrijski mirovnjaci poslali sirijske bezbednjake pravo u smrt! – VIDEO

Masakr

Zaseda u Siriji – foto: printscreen YouTube

Austrijski vojnici u sastavu mirovne misije UN u Siriji optuženi su da su dozvolili da sirijski bezbednjaci budu ubijeni.

Radi se o događaju iz septembra 2012. godine, kada su austrijski mirovnjaci primetili kako šverceri u planini prave zasedu.

O toj zasedi su plavi šlemovi izvestili svoju komandu i napravile i video snimak.

Međutim, sat vremena, od kada je primećena zaseda, prema video snimku koji se pojavio, jedno vozilo sa devet pripadnika sirijske tajne službe dolazi do kontrolnog punkta koji su držali austrijski mirovnjaci.

Plavi šlemovi ih propuštaju, bez da su ih upozorili.

Na video-snimku se čuje i kako jedan od njih, kada je prošlo vozilo, kaže “normalno bi bilo da neko tim jadnicima kaže za zasedu. Ako neko od njih preživi vratiće se i ubiće nas”.

Zatim vojnici snimaju dešavanja i posledice masakra i konstatuju: “Ovo je bilo pakleno“. Na tom snimku se vidi kako su Sirijci upucani. Zatim vojnici diskutuju da li da pošalju sanitet, ali konstatuju “to niko nije preživeo” i ne preduzimaju ništa.

Bečki magazin “Falter” je objavio ovaj video koji je razotkrio zločin austrijskih mirovnjaka, koji su decenijama bili stacionirani na Golanskoj visoravni.

Ministar odbrane Mario Kunasek reagovao je odmah i formirao je istražnu komisiju.

Želim što brže da znam šta se 2012. stvarno dogodilo“, izjavio je on.

Austrija, koja se obavezala na trajnu neutralnost, jedna je od najaktivnijih zemalja, kada je reč o broju vojnika po broju stanovnika, u mirovnim misijama, kako UN, tako i EU, ali i pod komandom NATO kao što je slučaj na Kosovu, gde je stacionirano više od 400 austrijskih mirovnjaka u sastavu Kfor.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/heute.at)

Budite prvi sa komentarom na članku "Masakr na Golanu: Austrijski mirovnjaci poslali sirijske bezbednjake pravo u smrt! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.