Medlin OLBRAJT: Rusija je “Bangladeš sa bombama”!

Rusija je kao Bangladeš

foto: YouTube printscreen

Bivša šefica američke diplomatije Medlin Olbrajt smatra da je predsednik Rusije Vladimir Putin “pametan, ali veoma zao čovek”, kao i da je Rusija zemlja koja provocira, a potom se oseća uvređenom.

Ona je, u intervjuu bečkom dnevniku “Prese“, rekla da je Putin oficir KGB-a koji želi da ima kontrolu i veruje da su se svi urotili protiv Rusije, što nije tačno.

“On ima loše karte u rukama, ali ih je dobro iskoristio, barem kratkoročno. Verujem da je njegov cilj da minira i izazove podele u EU. On želi da NATO nestane iz njegove sfere uticaja”, objasnila je Olbrajt.

Ona je iznela teoriju da je Rusija prošla krizu identiteta, dodajući da nikada neće zaboraviti što joj je neko 90-tih godina u Moskvi rekao, a to je da ga je sramota jer je “Rusija bila supersila a sada je Bangladeš sa raketama”. To je, kako ističe, Putin iskoristio.

Istovremeno smatra da su strahovi balktičkih država opravdani, i to zbg metode asimetrijskog vođenja rata, koju Rusija primenjuje.

Olbrajt je, na konstataciju da je Putin postigao svoj cilj da ponovo uspravi Rusiju, rekla da je to učinio time što je po prvi put posle 1945. jednu drugu zemlju u Evropi zaposeo, i anektirao – Krim u Ukrajini.

To, prema njenim rečima, nije trebalo dozvoliti.

[adsenseyu4][adsenseyu4]

“Putin je etablirao nacionalizam kako bi Rusima skrenuo pažnju sa činjenice da je njihova zemlja samo Bangladeš sa bombama”, podvukla je ona.

U Siriji on je intervenisao samo da bi skrenuo pažnju sa Ukrajine i ojača ponovo uticaj Moskve na Bliskom istoku, naglasila je Olbrajt.

“Moram podvući da SAD nemaju problem sa Rusijom, sve dok ne okupira neku drugu državu”, kazala je Olbrajt.

Kritikujući SAD zbog  neprimanja sirijskih izbeglica, Olbrajt je rekla:

SAD ne mogu drugim državama objašnjavati šta treba raditi, ako same ne primaju izbeglice. Češto sam preletala preko SAD. Mi smo velika zemlja i imamo puno mesta”.

Dodala je da je i međunarodni sistem u Siriji u mnogome doživeo neuspeh.

“Svi su mislili da će ta kriza nestati. Agencije UN i EU su se ponašale tako kao da moraju da registruju izbeglice olovkama, iako imaju računare”, kazala je.

Ona je izrazila zabrinutost zbog EU ocenivši da se ona raspada zbog hipernacionalizma.

Istakla je i da u svetu postoje problemi za čije rešavanje je potrebno više zemalja, a SAD ne žele da budu svetski policajac, niti je imperijalistička zemlja.

(Tanjug)

2 komentara na "Medlin OLBRAJT: Rusija je “Bangladeš sa bombama”!"

  1. koja krava znali ona sta prica amerika je okupirala ceo svet jedino rusija im se suprostavlja jos na male drzave ako im se ne pokore oni je rasture ko libiju irak avganistan siriju jugoslaviju to su najveci olosi na ovoj zemaljskoj kugli

  2. Šta reći??? Dok te zločince ne počnu po svetu da gone zbog počinjenih zločina, oni se neće smiriti. Onomad sam pročitao da je Iran, podneo zahtev SB UN da se Kamerunu sudi za zločine počinjene u UK i Londonu, prema civilima koji su protestvovali. Takodje su ponudili dve iranske jedinice, Čuvara Revolucije, inače elitne ratne kedinice, kao mirovne snage u Londonu. Moguče je da su se mnogi nasmejali, čitajući ovo. Ali mislim da je inicijativa sasvim dobrodošla. Svaki početak je težak. Nadam se, da ći i naša Država, čim ojača, da prikupi dokaze i da pokrene potupak, protiv zločinaca kojisu pokrenuli bombardovanje Srbije 1999. godine. To neminovno sledi, i ne samo naša, več i ostale države, koje je Zapad razorio.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.