MEGA-PROJEKAT: Egipat dobija novu PRESTONICU, evo kako će da izgleda!

Ilustracija

foto: SOM

Novi glavni grad Egipta je za jedan korak bliži realizaciji nakon što su kineski investitori i izvođači najavili velika ulaganja u ovaj mega-projekat.

Firma China Fortune Land Development Company (CFLD) pristala je da izdvoji 20 milijardi dolara za ulaganje u grad koji trenutno nema ime, nakon što se predsednik Egipta Abdel Fatah El Sisi susreo sa šefovima te kompanije, prenosi cnn.com.

Ovo je usledilo posle ugovora o obavezujućem ulaganju od 15 milijardi dolara koji je potpisala druga kineska državna firma i to je budžet za prvu fazu doveo do cifre blizu 45 milijardi.

[adsenseyu5]

Planovi za novu prestonicu su prvi put predstavljeni u martu 2015. godine. Državni zvaničnici su objasnili ovaj potez kao rešenje za prenaseljenost, zagađenje i povećanje cena kuća u Kairu.

Foto: SOM

foto: SOM

– Kairo je kroz istoriju ulagao napore da se izgradi nacionalni duh, održi sporazumnost i obezbedi dugoročni razvoj. Novi grad će stvoriti nova mesta za život, posao i posete – piše na sajtu ovog projekta.

U gradu koji će se prostirati na 700 kvadratnih kilometara, u pustinji na istočnom delu Kaira, nalaziće se novo sedište vlade i grad je predstavljen kao vizija nečeg boljeg od trenutnog glavnog grada.

[adsenseyu1]

Predviđeno je da u novom gradu postoje zgrade sa stanovima za 5 miliona ljudi, više od 1.000 džamija, pametni parkovi, industrijske zone, konferencijski centri sa 5.000 sedišta i najveći park na svetu.

Foto: SOM

foto: SOM

Interesovanje za ovaj projekat je samo raslo. Jedna indijska kompanija navodno planira da tamo napravi veliki medicinski centar i univerzitet, dok saudijska firma planira da izgradi džamiju koja će se prostirati na 12,6 hektara i islamski muzej.

Izgradnja je već započeta, a kako piše u egipatskim novinama Al-Ahram, radnici su počeli sa izgradnjom mostova i 210 kilometara puta.

Foto: SOM

foto: SOM

U okviru prve faze projekta videće se kako ministarstva i stambeni blokovi niču iz peska i ova faza bi mogla da bude okončana za 5 godina, kada će prvi stanari moći da se usele.

Uprkos optimizmu zvaničnika, postoji i zabrinutost da će projekat naići na njima već poznate probleme. U Egiptu je već izgrađeno nekoliko satelitskih gradova u okolini Kaira, a u svakom je registrovana slaba popunjenost kapaciteta, uprkos velikim investicijama.

Foto: SOM

foto: SOM

– Potrebe Kaira treba da budu zadovoljene sa 8 novih gradova koji se već nalaze u njegovoj okolini, a narod je sklon da njih naziva gradovima duhova -rekao je urbanista Dejvid Sims koji je stacioniran u Kairu.

Prema njegovim rečima u satelitskim gradovima su ponavljane iste greške, a izgleda kao će se isto desiti i sa novom prestonicom.

– Novi gradovi su pružali stanove koje ljudi ne mogu sebi da priušte, pa su zato nepristupačni i van domašaja većini stanovnika Kaira.

Novi gradovi su građeni sa modernijim pristupom koji ne dozvoljava neformalan pristup na koji se Egipćani uglavnom oslanjaju – dodaje Sims.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs/cnn.com)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "MEGA-PROJEKAT: Egipat dobija novu PRESTONICU, evo kako će da izgleda!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.