MILO ĐUKANOVIĆ: Moskva pokušava da uništi evropski sistem vrednosti

Predsednik Vlade Crne Gore

Milo Đukanović – foto: AP/Darko Vojinović

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u ponedjeljak da cilj Alijanse nije izolovati Rusiju

„Ipak, saveznici moraju odlučno i jedinstveno delovati kada Rusija prekrši postojeća međunarodna pravila“, rekao je on na konferenciji za medije u Briselu nakon sastanka s predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Podsetio je da je prošlo tačno godinu dana otkad je Crna Gora postala članica NATO-a, napominjući da je nova članica dala značajan doprinos jačanju stabilnosti na zapadnom Balkanu i u evroatlantskoj regiji.

Đukanović je kazao da je „osnovni kurs da Balkan nepokolebljivo treba voditi putem članstva u evropskim i evroatlanskim integaracijama, jer je to, kada je naša regija u pitanju, uslov za stabilnost i demokratski razvoj“.
‘Stanje haosa’

„Cenu koju danas plaćamo na zapadnom Balkanu svoje korene i uzroke nedovoljnog kvaliteta života vuče iz dugog istrajavanja na Balkanu da se živi van evropskih pravila i standarda. Ovo što danas radimo na Balkanu razumijem kako pokušaj da Balkan vratimo svojoj prirodnoj evropskoj luci“, istakao je on.

Kazao je da i dalje postoje snažni otpori prema „zaokretu Balkna ka Evropi i da oni dolaze od snaga koje su pristalice „tradicionalnih balkanskih matrica“ koje i dalje žele održati „stanje haosa i besperspektive“.

„To su njihovi grčeviti i poslednji odgovori na ono što se danas čini kao neminovnost, a to je da će naša regija ipak živjeti po evropskim pravilima i evropskim standardima. Ne govorim ovde ni o članstvu u NATO, ni o Evropskoj uniji, već o neminovnom procesu evropeizacije koji je zahvatio regiju“, naveo je Ðukanović.

Donald Tramp: Imam apsolutno pravo da pomilujem sebe!

Istakao je da je članstvo Crne Gore već dalo važan doprinos u okviru NATO-a, ali i zvaničnoj Podgorici, podsećajući da snage Crne Gore učestvuju u misiji Kfora na Kosovu, kao i u Avganistanu, dok NATO štiti vazdušni prostor Crne Gore, čime doprinosi sigurnosti te balkanske zemlje.

Naglasio je kako je i dalje potrebno nastaviti kombinaciju odvraćanja i političkog dijaloga u odnosima s Moskvom, potcrtavajući da cilj NATO-a nije izolovati Rusiju.
Evropski sistem vrednosti

Đukanović je podsetio da je, nakon nedavno održanih predsedničkih izbora u Crnoj Gori, prvu posetu upriličio upravo Briselu, sedištu NATO-a i EU-a.

„NATO se nije pokajao što nas je prihvatio kao članicu“, poručio je Đukanović, napominjući da će Crna Gora i dalje odlučno ostati posvećena evroatlantskim vrednostima i da će nastaviti s reformama kako bi postala punopravna članica EU-a.

Istakao je kako se svet u poslednje vreme suočava s raznim tenzijama.

„U odnosu na pre deset godina, Evropa se, recimo, danas suočava s više problema“, rekao je predsednik Crne Gore.

Naglasio je kako je stav Podgorice u vezi sa odnosima s Rusijom vrlo jasan, dodajući da su sankcije Moskvi, „nažalost, bile potrebne kako bi se ponovo uspostavilo okruženje za saradnju“.

Mevlut Čavušoglu oštro usred Vašingtona: Ne prihvatamo pretnje oko nabavke S-400! – VIDEO

„Neke aktivnosti Rusije pokušavaju uništiti evropski sistem vrednosti“, kazao je Đukanović.

(Skandalozno.rs/Izvor: Al džazira)

1 komentar na "MILO ĐUKANOVIĆ: Moskva pokušava da uništi evropski sistem vrednosti"

  1. Bivši komunista priča o standardima vrednosti. O kojim?
    Kolonijalizmu, rasizmu, genocidu, kancelarija logorima, bombarovanjima osiromašen uranijumom… ima ih još. Sve poteklo iz Evrope. Nema to veze sa idealima humanista i posvećenih ljudi. On na spada u te.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.