Ministar odbrane Rusije obelodanio kad će Rusija postaviti rakete u Evropi i Aziji

Rusija

Sergej Šojgu – foto: Rojters

Rusija neće raspoređivati svoje rakete niti kršiti Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa, ni u Evropi ni u Aziji, sve dok to ne urade Sjedinjene Američke Države, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Ako žele da se dogovorimo, treba da se dogovorimo. Ako nema takve želje, u nekoj fazi treba da prestanu sa pretvaranjem i da kažu da više ne žele da se dogovaramo i da će postaviti svoje rakete u Aziji i u drugim regionima. Mi, međutim, kao i dosad, ostavljamo otvorena vrata. “

“Pridržavamo se toga da, sve dok takvih sistema ne bude u Evropi — mi tamo nećemo ništa da radimo. I sve dok ih ne bude u azijsko-pacifičkom regionu, ni tamo neće biti ni nas“, rekao je ruski ministar u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

Sredstva za izradu raketa koja nisu u skladu sa Sporazumom o raketama srednjeg i kratkog dometa su bila planirana u američkom budžetu godinu dana pre nego što je Vašington izašao iz Sporazuma.

Balkanci privilegovani prilikom useljavanja u Nemačku

„Meni se čini da su oni samo tražili povod da izađu iz sporazuma. Kada su shvatili da za to nema povoda, rekli su: ’Ne, hajde da kažemo da o toj raketi ne znamo ništa, prekidamo pregovore i izlazimo iz sporazuma‘. U isto vreme, faktički za osam meseci, skoro za godinu dana od donošenja tog sporazuma, u budžetu su se pojavila sredstva za izradu takvih raketa“, rekao je Šojgu.

On je dodao da Rusija nikad nije odbijala dijalog sa SAD o sporazumu o naoružanju i da je pokazivala otvorenost i transparentnost u svojim akcijama.

       

(Skandalozno.rs/izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ministar odbrane Rusije obelodanio kad će Rusija postaviti rakete u Evropi i Aziji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.