MINISTAR UNUTRAŠNJI POSLOVA SAD PRETI MOSKVI: Organizovaćemo pomorsku blokadu Rusije bude li potrebno

ministar

Foto: Kurir

SJEDINJENE Države mogu – bude li neophodno – organizovazi pomorsku blokadu Rusije da ne bi mogla da svoje energente isporučuje zemljama Bliskog Istoka – izjavio je američki ministar unutrašnjih poslova Rajan Zinke

Ovo je rekao na jednom skupu u Pitsburgu, a Washington Examiner je preneo i ove njegove reči:

„Zahvaljujući svojoj Ratnoj mornarici, SAD mogu da garantuju da će pomorske saobraćajnice biti otvorene, ali mogu ih i blokirati da ruski energenti ne stižu na tržišta“.

Zinke je na istom skupu ocenio da je prodaja energenata jedini izvor prihoda za rusku ekonomiju i naglasio da Moskva vodi aktivnu politiku na Bliskom Istoku jer želi da u tom regionu prodaje svoju naftu i gas, kao što čini u Evropi.

S obzirom na činjenicu da na Bliskom Istoku samo Liban i Izrael nemaju svoje energente – ovako nešto mogao je da kaže samo američki ministar.

Zinke nije uzeo u obzir tek jednu `sitnicu` – blokiranje Rusije, o kojem on mašta, značilo bi – rat sa Rusijom, a ona ima čime i da otvori sebi pomorske puteve i da ugrozi i same Sjedinjene Države.

Saznajemo: Šef NATO-a stiže u Beograd!

Kao pravi američki ministar unutrašnjih poslova, Zinke je u Pitsburgu ocenio da je situacija Iranom „slična situaciji sa Rusijom“ i dodao:

„Postoje dva moguća rešenja. Jedno je vojno, ali bih voleo da ne moramo da za njim posegnemo. A postoji i ekonomsko: možemo izvršiti pritisak i izbaciti ih sa tržišta. Mi smo u stanju da to izvedemo jer su SAD najveći proizvođač nafte i gasa u svetu“.

Zinke se ovako oglasio u vreme kada američki časopis The American Conservative otvara pitanje: jesu li SAD uspele da iskoriste rezultate svog trijumfa u hladnom ratu? I odgovara – ne baš!
Isti list još opominje zvanični Vašington:

„Rusija je mahnula rukom na Zapad, pomirila se sa time da pod Trampom stvari neće postati bolje i – bavi se svojim poslovima. Putin i kineski lider Si Đinping poslali su nam signal rusko-kineskim manevrima Vostok-2018“.

Američki list u ovom kontekstu otvara nekoliko važnih pitanja:

„Ne pritiskamo li previše Ruse? Hoće li oni stalno uzmicati? Imaju SAD uopšte strategiju za držanje prema Rusiji? Jesu li Amerikanci uopšte svesni rizika svoje sadašnje politike (prema Rusiji)?“

(Skandalozno.rs/Intermagazin.rs/Izvor: Fakti)

Budite prvi sa komentarom na članku "MINISTAR UNUTRAŠNJI POSLOVA SAD PRETI MOSKVI: Organizovaćemo pomorsku blokadu Rusije bude li potrebno"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.