Mislili ste da je prošla godina oborila klimatske rekorde? SAČEKAJTE 2017.!

Ilustracija

foto: pixabay.com

Ekstremni vremenski i klimatski uslovi, uključujući “tople talase” na Arktiku, nastavljaju se i ove godine, nakon što su 2016. zabeležene rekordne temperature na svetskoj skali i registrovano otapanje leda i rast nivoa mora.

Svetska meteorološka organizacija (WMO) upozorila je danas da će drastične promene u globalnom klimatskom sistemu, koje su prošle godine registrovane kroz seriju alarmantnih pokazatelja, po svemu sudeći biti nastavljene nesmanjenim intenzitetom, prenosi agencija Frans pres.

– Sada se nalazimo u zaista neistraženoj teritoriji – naveo je u saopštenju WMO Dejvid Karlson, šef Svetskog programa za istraživanje klime.

[adsenseyu5]

Prema njegovim rečima, čak i bez jakog El Ninja – fenomena koji generalno donosi više temperature svakih četiri do pet godina – 2017. godinu će “obeležiti druge značajne promene širom planete koje će dovoditi u pitanje naše poimanje klimatskog sistema”.

Pročitajte još i ovo:

Vremenska prognoza: Evo kakvo nas PROLEĆE ove godine očekuje

Ovo upozorenje stiže nakon što je WMO danas objavila godišnji izveštaj o stanju globalne klime, koji potvrđuje ranije publikovane podatke koji pokazuju da je 2016. bila najtoplija godina u istoriji.

Prošle godine, prosečna globalna temperatura bila je oko 1,1 stepen Celzijusa viša nego u predindustrijskom periodu, i za oko 0,06 stepeni Celzijusa iznad prethodnog rekorda zabeleženog 2015. godine, saopšteno je iz WMO.

Pročitajte još i ovo:

Uživajte dok možete: Sutra do 25 stepeni, ali od NEDELJE…

Svetska meteorološka organizacija navodi da su globalno, prosečne temperature površine mora zabležene prošle godine bile ujedno i najviše, da nivo morske vode nastavlja da raste, dok je nivo leda u Arktičkom moru daleko ispod proseka, i upozorava da je emisija staklenih gasova glavni pokretač trenda zagrevanja.

[adsenseyu1]

– Nivo ugljen dioksida u atmosferi stalno probija nove rekordne vrednosti i uticaj ljudskih aktivnosti na klimatski sistem postaje sve očigledniji – naveo je šef WMO, Peteri Talas, u izveštaju.

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Mislili ste da je prošla godina oborila klimatske rekorde? SAČEKAJTE 2017.!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.