Misterija koja okružuje Stounhendž iznenada se produbila: Pronađeno je nešto ispod!

Ilustracija

Misterija koja okružuje Stounhendž iznenada se produbila i to bukvalno pošto je nova studija pokazala da ispod ovog drevnog kamenog spomenika postoji još 15 do sada nepoznatih ili nedovoljno istraženih spomenika.

Stručnjaci su koristili različite tehnike uključujući i najnovije radare i 3D lasere kako bi, bez kopanja, napravili detaljnu mapu oblasti ispod Stounhendža.

Četvorogodišnji „Projekat skrivenog pejzaža Stounhendža“ pokazao je da se ispod površine ovog drevnog kamenog kruga nalazi mnogo više nego što se mislilo.

Jedno od novih otkrića je i drevni kanal koji deli jarak koji se pruža sa istoka na zapad i koji je poznat kao Kursus.

Profesor Vins Gafni, arheolog sa Birmingemskog univerziteta i jedan od naučnika koji su radili na projektu rekao je da veruje da je položaj Kursusa bio u skladu sa prolećnom i jesenjom ravnodnevnicom i da je verovatno služio kao prolaz ka centru Stounhendža sa juga.

Jarak i drugi novootkriveni spomenici „apsolutno su transformisali“ pogled arheologa na ovu oblast, rekao je on.

Novo istraživanje nadovezalo se na prošlogodišnju studiju koja je nagovestila da je oblast oko Stounhendža najstariji konstantno naseljen region Britanije, prenosi Hafington post.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Misterija koja okružuje Stounhendž iznenada se produbila: Pronađeno je nešto ispod!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.