Misteriozna zeleno-plava svetlost obasjala nebo iznad Meksiko Sitija – VIDEO

Fenomen

foto: printscreen

Misteriozna zeleno-plava svetlost koja je obasjala nebo iznad Meksiko Sitija neposredno nakon zemljotresa od 8,2 Rihtera zapanjila je stanovnike ovog rada. Iako nauka nema zvanično objašnjenje, najverovatnije se radi o prirodnom fenomenu.

Seizmolog Stiven Hiks ističe da veza između misteriozne svetlosti i zemljotresa nikada zvanično nije dokazana i da je najverovatnije u pitanju eksplozija generatora i sistema za napajanje.

[adsenseyu5]

Ipak, mnogi naučnici se ne slažu sa njim navodeći da postoje zapisi u kojima piše da su ljudi ovakvu vrstu svetlosti koja dolazi neposredno nakon velikog potresa viđali i pre nekoliko hiljada godina.

I nauka se zainteresovala za ovu temu i, iako nemamo zvanično objašnjenje, postoje tri veoma zanimljive, ali i moguće pretpostavke.

Jedna od pretpostavki je da pucanje stena ispod Zemlje pokreće jonizaciju vazduha pod velikim stresom pre i posle zemljotresa. Kasnije ti joni kroz pukotine putuju, a čim stignu do atmosfere „pakuju“ se u vazdušne džepove formirajući plazmu koja emituje svetlost.

Druga pretpostavka je da je svetlo rezultat dva sloja iste materije koji se trlja jedan o drugi tako stvarajući napon.

Treću pretpostavku isprobao je profesor Troj Šinbrot sa Univerziteta Rudžers, koji je izveo eksperiment u kojem je oponašao ponašanje stena tokom zemljotresa.

[adsenseyu5]

On smatra da kada slojevi puknu, napon koji se izbacuje u vazduh elektriše atmosferu i pravi ovakvo svetlo, što je napribližnije prvoj pretpostavci.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Misteriozna zeleno-plava svetlost obasjala nebo iznad Meksiko Sitija – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.