Mistično crno jutro u Rusiji: Umesto svetla i Sunca, stanovnici ugledali mrak – VIDEO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Meštani jednog okruga u sibirskoj Jakutskoj oblasti bili su iznenađeni kada ih je ujutru umesto svetlosti dočekao mrak.

Stanovnike Verhojanskog okruga u Sibiru dočekao je mrkli mrak kada bi Sunce već trebalo da je visoko na nebu. Ovde bi, imajući u vidu geografsku širinu i godišnje doba, trebalo da sviće oko četiri časa, a ljudi su tminu sa neobičnim žutim odsjajem fotografisali i do osam sati ujutru.

Što je još čudnije, ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava. Prošlog leta meštani nekoliko jakutskih okruga probudili su se uz sličan prizor, pa su na društvenim mrežama počele šale o “tradicionalnom” crnom jutru i Suncu koje je “opet ugašeno“.

Iako zasad nema zvaničnog objašnjenja, meteorolozi pretpostavljaju da su veliki šumski požari koji su zahvatili Sibir krivi za ovaj fenomen. Naime, izgleda da je velika koncentracija ugljen-monoksida u atmosferi dovela do brzog formiranja neobično gustih oblaka koji su potpuno blokirali sunčeve zrake.

Stručnjak ruske meteorološke službe “FobosJevgenij Tiškovec kaže da oblaci liče na one koji se namerno veštački formiraju kada se pospu čestice iz aviona oko kojih se prikuplja vlaga.

“Oblak je dostigao maksimalnu debljinu, uz to imamo dim i padavine. Ovo su i dalje procene i moramo da uradimo analizu da vidimo šta se tačno dešava”, objasnio je Tiškovec.

Misteriju produbljuje koncentracija ugljen-monoksida od 7,19 miligrama po kubnom metru (gornja granica je pet), što ne bi trebalo da je dovoljno ekstremno da izazove potpuno pomračenje.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Mistično crno jutro u Rusiji: Umesto svetla i Sunca, stanovnici ugledali mrak – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.