Moćna Kina: Šta sve mogu najmoderniji avioni – VIDEO

Avio-miting

Avion J-10B – foto: Reuters

Demonstrirani letovi J-10B i J-20 aviona svedoci su kineske tehnološke moći. Više nije potrebno kopirati strane proizvode i u nekim oblastima moguće je napraviti neuporedivo oružje, kažu stručnjaci.

Kineski vojni i odbrambeni proizvođači pokazali su puno na aero-mitingu „Džuhaj eršou“ održanom u južnoj provinciji. Međutim, demonstracija letovi bila je među najzanimljivijim događajima, pre svega što je pokazala šta moderni kineski avioni mogu.

Najnaprednija J-10B verzija je prvi put javno predstavila motor sa mlaznicom koja može da kontroliše vibracije vetra. U pitanju je kineski motor, a ne ruski, što je pokazalo da je Peking stručan u naprednoj tehnologiji oružja.

https://twitter.com/CarlZha/status/1059669609769394176?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1059669609769394176&ref_url=https%3A%2F%2Frs-lat.sputniknews.com%2Fnaoruzanje%2F201811171117867440-Kina-avioni-tehnologija%2F

„Ne izgleda kao ruski proizvod. Geometrija mlaznice i mehanizam razlikuju se od ruskih aviona“, rekao je avio-ekspert Vladimir Avramov. „To svakako nije kopija. A da li su korišćene druge ruske tehnologije, to ne možemo da znamo“.

Moj zaključak je da ne postoji zadatak koji kineski inženjeri ne mogu da reše, ističe Avramov.

J-20, najnapredniji kineski avion, imao je svoj trenutak na manifestaciji. Ovi avioni nisu pokazali samo spektakularnu manevarsku sposobnost za avion velike težine, već su demonstrirali i unutrašnje skladište oružja koji su napunjeni sa četiri dalekosežne rakete vazduh-vazduh.

Proizvodnja moćnih aviona samo je jedna vojna oblast u kojoj je Kina pokazala spektakularan napredak tokom protekle decenije.

U velikoj meri osnažili su svoju mornaricu proizvodnjom naprednih podmornica i stvorili su nekoliko novih zanimljivih brodskih raketa kao što je razarač tipa 055.

Kina je poboljšala performanse svojih balističkih i krstarećih raketa protiv broda i brzo razvija tehnologiju kojom raspolaže u svemiru.

I sve manje se oslanja na strane dobavljače.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Moćna Kina: Šta sve mogu najmoderniji avioni – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.