Moskva pobesnela: Indija pustila Amerikance u rusku nuklearnu podmornicu

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Skandal bez presedana dogodio se između Rusije i Indije jer Moskva sumnja da je Nju Delhi odobrio osoblju američke mornarice pristup ruskoj nuklearnoj podmornici INS “Čakra”, koja se nalazi u sklopu indijskih pomorskih snaga od 2011. godine.

Ovaj incident preti da ugrozi pregovore o zakupu druge nuklearne podmornice, kao i drugim projektima u oblasti vojne saradnje dve zemlje, objavio je u sredu ruski list Komersant.

[adsenseyu5]

Više izvora ruske državne agencije reklo je novinarima da su njihovi indijski partneri počinili “nekoliko neprijateljskih radnji prema Rusiji”. Navodno je delegacija američke mornarice posetila nosač aviona “Vikramaditija”, koji je imovina indijske mornarice, zbog čega su ruski zvaničnici uputili protesnu notu. Nešto kasnije Amerikanci su se ukrcali i na “Čakru”.

Izvor koji radi u sistemu vojne saradnje, naveo je da se radi o nečuvenom činu.

– To su dobro obučeni tehnički stručnjaci, koji su sigurno pokupili neke informacije – rekao je izvor koji je istakao da to može nositi negativne posledice.

Indija je iznajmila “Čakru” 2012. godine, za koju je, za narednih 10 godina, platila milijardu dolara.

Moskva navodno priprema osvetničke mere prema Indiji, koja je najveći uvoznik oružja u poslednjih pet godina.

Kako pišu ruski mediji, ruski zamenik premijer Dmitrij Rogozin, koji će sledećeg meseca otputovati u Indiju, navodno je zadužen za rešavanje problema “Čakre”.

Podmornice projekta 971 „Štuka B“ (oznaka NATO-a „ajkula“) jeste serija višenamenskih nuklearnih podmornica treće generacije, izgrađenih u periodu od 1983. do 2004. godina.

[adsenseyu1]

Odložićemo remont!

Da stvar bude gora po Indiju, Rusija odlaže izvršenje remonta na nuklearnoj podmornici.

U dogovoru o iznajmljivanju podmornice se navodi da ruski oficiri treba da stalno budu u podmornici kako bi sprečili ulazak treće strane, kao i za pružanje tehničke pomoći, piše Stratedži pejdž.

Osim toga, postoje pitanja o stepenu oštećenja sonarne kupole podmornice, koju su Indijci prijavili Moskvi. Ako je ona dovoljno ozbiljna, podmornica treba da se vrati Rusiji i remont će trajati izvesno vreme.

Indija je predala izveštaj o šteti, ali Rusija je insistirala da pošalje sopstvene inspekcione grupe.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Moskva pobesnela: Indija pustila Amerikance u rusku nuklearnu podmornicu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.