Može li SAD preventivnim napadom da spreči Severnu Koreju da lansira rakete? – VIDEO

Pretnja

Severna Koreja – foto: Tanjug/AP

Severnokorejski predsednik Kim Džong-un posle ispaljivanja poslednje balističke rakete, koja navodno može da pogodi bilo koji deo Amerike, izjavio je da je njegova zemlja postala nuklearna sila u punom smislu, i tako ponovo zabio prst u oko Donaldu Trampu i SAD.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost H. R. Mekmaster izjavio je da je Severna Koreja najveća neposredna opasnost za Sjedinjene Američke Države”, i dodao da šanse za nuklearni rat sa tom zemljom rastu iz dana u dan.

Postavlja se pitanje da li može SAD preventivnim napadom da spreči Severnu Koreju da lansira rakete? Ovo je teško izvodljivo, jer je Severna Koreja planinska zemlja i svoje nuklearne objekte je sakrila širom teritorije. Ovaj potez bio bi veoma rizičan, jer bi neuspeh značio izlaganje naroda Južne Koreje i Japana opasnosti od raketnih i nuklearnih napada.

[adsenseyu5]

“Bilo kakav napad SAD, pa čak i ograničeni, za Severnu Koreju bi značio samo jedno, uvod u veći napad. Kim se u tom slučaju ne bi libio da upotrebi nuklearno oružje”, ističe analitičar Džefri Levis. On dodaje da bi Amerika nekako morala da signalizira Severnoj Koreji i Kini, koja im je glavni saveznik, da je napad ograničen i da ne nameravaju da upotrebe nuklearno oružje.

Pitanje je da li bi promena režima Severne Koreje smanjila opasnost. Jer ako bi Kim Džong-un bio maknut sa vlasti, to ne znači da bi se osećanja prema Americi promenila. Kim ima čitavu političku elitu iza sebe, i morali bi u tom slučaju da uklone dosta njih. Promena režima ne bi odgovarala ni Kini, jer bi u tom slučaju nagrnule izbeglice u njihovu zemlju.

[adsenseyu1]

Da bi se uništila sva artiljerija Severne Koreje i njene rakete i nuklearni program, neophodna je invazija na svim nivoima. Međutim, bilo kakav znak neposrednog napada – poput gomilanja američke vojne sile, mobilizacija južnokorejskih i japanskih vojnika ili evakuacija američkih građana u regiji, mogla bi da izazove Severnu Koreju da izvede preventivni napad. Kina i Rusija bi verovatno bile uvučene u taj sukob.

“Realno, rat je nešto što treba izbeći, jer analize pokazuju da je ovakav oblik sukoba ludost”, ističe analitičar Džon Delori.

Severnokorejska vojska bi verovatno prvo napala Seul, jer je najlakše da se aktivira granična artiljerija. Gađali bi južnokorejske, američke i japanske baze. Niko ne zna da li Severna Koreja može nuklearnom raketom da pogodi neki američki grad, kao ni da li bi Amerikanci uspeli da se odbrane.

Kako je Južna Koreja druga ekonomija sveta, pad njihove ekonomije odrazio bi se na ceo svet. Ali bi se povećala vrednost zlata i švajcarskog franka.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Može li SAD preventivnim napadom da spreči Severnu Koreju da lansira rakete? – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.